Vecerniei arhierească în Duminica Iertării, la Catedrala din Roman

În Duminica izgonirii lui Adam din Rai, numită și Duminica Iertării, începând cu ora 16.00, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat slujba Vecerniei în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman.

Alături de Ierarh, în rugăciune, au fost preoți consilieri și inspectori eparhiali, dar și părinți slujitori din parohiile Protopopiatului Roman. Cu acest prilej, patru tineri preoți, care au fost hirotoniți în această lună, au fost hirotesiți duhovnici, pentru a răspunde nevoilor duhovnicești din parohiile încredințate spre păstorire în trei dintre protopopiatele eparhiei: Roman, Moinești și Sascut.

După oficierea slujbei, Părintele Arhiepiscop a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Spovedanie ca taină a vindecării sufletului în Hristos prin puterea harului Duhului Sfânt și despre post ca timp de pregătire pentru Praznicul Învierii Domnului Iisus.

„Începutul postului nu este altceva decât începutul unei vieți consacrate Bisericii. Evenimentul din seara aceasta este util și intuitiv pentru frățiile voastre. Teologul primește harul preoției în momentul hirotoniei lui și devine preot săvârșind Tainele Bisericii. Între tainele Bisericii, Spovedaniei este o taină specială și, de aceea, cel care exercită paternitatea spirituală asupra credincioșilor ei trebuie să aibă o pregătire aparte, o experiența pastoral-misionară dobândită de-a lungul vremii. Aceste hirotesii au fost săvârșite în seara aceasta pentru a arăta că începe un timp special în Biserică, un timp de pocăință, un timp de pregătire specială pentru a întâmpina și anul acesta Marele Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. În ceea ce privește Spovedania, ea nu este un act juridic în care preotul judecă pe credincios pentru păcatele săvârșite de acesta, ea nu este un tribunal, ci este o clinică. La preot vii pentru a fi vindecat. Înainte de a ne spovedi, avem nevoie de o revizuire a faptelor pe care le-am săvârșit. Deși ne dorim să împlinim doar binele, firea nostră înclinată spre păcat se abate de la calea cea adevărată și atunci este nevoie de o revigorare, o reînnoire a duhului în noi, o curățire, o metanoia”.

Ierarhul a citit apoi rugăciunile speciale de dezlegare specifice perioadei de intrare în Postul Mare. Această practică inițiată de Ierarh este motivată de faptul că postirea și apropierea de Dumnezeu devin roditoare în viața creștinului numai dacă sunt fundamentate pe iertarea cerută și acordată aproapelui.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, preoții și credincioșii prezenți și-au cerut și dăruit iertarea întâlnindu-se în mod simbolic în sărutarea păcii.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Catedralei arhiepiscopale.