Cea de-a XXIV ediție a Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a debutat la Roman miercuri, 15 mai. Prima zi a acestei ediții a avut un caracter cultural-educațional-liturgic implicând elevi și cadre didactice de la trei dintre liceele teologice din județul Neamț, dar și tineri din cele cinci protopopiate ale Eparhiei Romanului și Bacăului.
Încă de la primele ore ale dimineții, 30 de elevi de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman au participat pe categorii de vârstă și grupe de lucru la concursul „Chipul seminaristului în scrierile Episcopului Melchisedec Ștefănescu”, sub coordonarea pr. profesor Bogdan Vasile Ciobanu. Tot în aceeași instituție, 55 de elevi seminariști, împărțiți în trei grupe de lucru, proveniți din trei instituții de învățământ teologic din județul Neamț (Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț și Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman), s-au întâlnit în vederea realizării unui atelier pe teme muzicale ce a vizat dezvoltarea competențelor de interpretare a muzicii psaltice. În cadrul workschop-ului, elevii au interpretat, sub îndrumarea cadrelor didactice, câteva texte liturgice ce fac parte din proiectul slujbei Ierarhului Melchisedec Ștefănescu, document ce reprezintă o parte componentă a dosarului ce însoțește inițiativa de a propune spre canonizare pe unul dintre ierarhii cei mai luminați ai Bisericii Ortodoxe Române. Textele înveșmântate muzical, în concordanță cu podobiile specifice muzicii bizantine românești, aparțin Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.
Tot în aceeași zi, începând cu ora 16.00, sub protia Preasfințitului Părinte Visarion, soborul preoților din administrația eparhială și al preoților profesori de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman a săvârșit slujba Vecerniei unite cu Litia pe scena amenajată în proximitatea Catedralei „Sfânta Cuviosă Parascheva”, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul „Sfinților Nemțeni”, ce nu reprezintă altceva decât corurile reunite ale celor trei instituții de învățământ teologic liceal (Corul „Arhimandrit Victor Ojog” de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, coordonat de pr. prof. Brumă Marius Gabriel; Corul „Imperialii” de la Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț, coordonat de prof. Corugă Marius Ioan, și Corul „Melozii Romanului” de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, pregătit de pr. prof. Samoilă Vlad Nicolae).
După slujba Vecerniei și cuvântul adresat de Preasfințitul Părinte Visarion, în care a vorbit despre darul bucuriei duhovnicești și valoarea mântuitoare a Învierii Domnului Iisus Hristos, a urmat partea cultural-educațională a evenimentului, la care au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. După ce Corul „Sfinților Nemțeni” a prezentat în concert fragmentele din proiectul de slujbă, studiate în cadrul workschop-ului din prima parte a zilei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a înmânat coordonatorilor diplome de excelență, iar elevilor volumul Evanghelia astăzi, ce îl are autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
În continuare, au fost răsplătiți cu diplome și premii de către Preasfințitul Părinte Visarion cinci dintre elevii seminariști care au fost desemnați câștigători ai concursului „Chipul seminaristului în scrierile Episcopului Melchisedec Ștefănescu” (Bumbu Iustin George, Butnariu Mihaela Daniela, Gherla Ioan, Paus Alexandra Elena, Popa Mădălin Vasile, toți fiind elevi în clasa a IX-a).
În încheierea evenimentul din această seară au fost premiați de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim câștigătorii etapei eparhiale a Concursului Național Catehetic „Hristos-Cuvântul care vindecă”, desfășurat în cele cinci protopopiate ale eparhiei. La acest concurs s-au înscris anul acesta 46 grupuri catehetice din tot atâtea parohii, coordonate de preoți și cadre didactice, cu implicarea a 1353 de tineri, care au desfășurat activități diverse ce au avut în prim plan grija față de persoanele vulnerabile, aflate în suferință. Concursul s-a desfășurat în perioada decembrie 2023-aprilie 2024, cele mai multe dintre grupele de cateheză fiind susținute financiar exclusiv din fondurile parohiilor. După evaluarea efectuată de comisia eparhială și desemnarea proiectelor câștigătoare, acestea au fost premiate în această seară de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, proiectul câștigător, care va reprezenta Eparhia Romanului și Bacăului la faza patriarhală, ce se va desfășura la data de 21 mai la București, cu prilejul hramului catedralei patriarhale, în prezența și cu binecuvântarea Preafericitului părinte Patriarh Daniel, aparținând Parohiei „Buna-Vestire” Bacău, al cărei grup catehetic a fost coordonat de preoții Iulian Mușat și Marian Vasile Vătămănescu, dar și de dna prof. Maria-Manuela Neculcea.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat cuvânt de mulțumire coordonatorilor proiectelor și elevilor implicați, precum și ierarhilor și credincioșilor prezenți la eveniment.
(Pr. Valentin Băltoi)