Sâmbătă, 15 februarie, la Mănăstirea Giurgeni, din județul Neamț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud a săvârșit slujba Parastasului la 7 ani de la trecerea la Domnul a părintelui arhimandrit Antonie Jeflea, fost stareț al acestui așezământ monahal.
Încă de la primele ore ale dimineții, Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu părintele exarh, arhimandrit Nicolae Dănilă, starețul mănăstirii Giurgeni și un sobor de 26 de slujitori, dând dovadă de iubire și recunoștință față de activitatea marelui duhovnic al Mănăstirii nemțene din Valea Ursului.
Biserica și curtea așezământului monahal au devenit neîncăpătoare pentru sutele de credincioși și fii duhovnicești, veniți din toată Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și nu numai, pentru a cinsti memoria celui care a fost numit „Ucenicul Maicii Domnului”, arhimandritul Antonie Jeflea, trecut la Domnul pe 18 februarie 2018, după o grea suferință.
În rugăciune s-au unit și o parte din stareții, starețele și membrii cinului monahal al mănăstirilor din cadrul eparhiei, precum și reprezentanți ai autorităților locale și centrale, care au dorit să înalțe către Dumnezeu alese rugăciuni pentru sufletul părintelui arhimandrit.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Veniamin al Basarabiei de Sud a menționat importanța grijii pentru suflet și pentru lucrarea permanentă a mântuirii, evocând ca model personalitatea și activitatea arhimandritului Antonie Jeflea:
„Ne aflăm astăzi la un soroc de pomenire, la unul dintre părinții noștrii dragi, Antonie Jeflea, starețul acestei mănăstiri, care acum 7 ani își încheia parcursul acestei vieți și se ducea la Domnul. Părintele a fost foarte iubit pentru viața sa, dar mai ales pentru slujirea jertfelnică pentru că a primit ca ascultare în anul 2000 să revigoreze viața duhovnicească din această mănăstire și a împlinit canonul lui primit de la ierarh cu multă dăruire de sine și multă responsabilitate, făcând ca dintr-un loc pustiu, această mănăstire să devină o oază de spiritualitate și un loc de bucurie, să devină un loc în care toți pelerinii care poposesc aici să își încarce sufletele cu lumina credinței și să se întoarcă spre casele lor, ducând vestea evangheliei la cei din familia lor.
L-am cunoscut pe părintele în anul 1990, pentru că am fost colegi la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, între 1990-1995, m-am bucurat când am auzit că a fost ales stareț al acestei mănăstiri, dar din păcate nu am avut răgaz să ne vedem înainte de a trece la Domnul. Însă m-am bucurat să văd lucrarea părintelui și să înțeleg că valoarea unui om nu se măsoară după lungimea vieții ci după faptele credinței. A fost un mărturisitor al credinței, a fost un misionar înflăcărat care a știut să reînvie credința în această zonă, iar părintele cu mult tact și înțelepciune a știut să deschisă mintea și sufletele ortodocșilor și a celor care doreau să se reîntoarcă spre biserica mamă. De asemenea, părintele a avut o grija deosebită pentru obștea acestei mănăstiri, a consolidat-o și a pus bazele a ceea ce vedeți astăzi, având-o ca ocrotitoare pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe care o chema adesea în rugăciunile sale și care este și pentru noi călăuzitoare prin viață către Domnul.
M-am bucurat să revin aici după 7 ani, am fost la înmormântarea părintelui și sunt plăcut impresionat de lucrarea părintelui exarh și stareț, arhimandrit Nicolae Dănilă, de lucrarea duhovnicească, edilitară și de dragostea pe care o are față de dumneavoastră pelerinii, continuând lucrarea părintelui Antonie. Mă bucur că la pomenirea părintelui ați venit în număr mare, demonstrând dragostea și grija față de părintele duhovnic al dumneavoastră, față de cel care în timpul vieții sale aici a fost sprijin pentru familiile defavorizate, a fost bucurie și încurajare pentru tinerii care au pășit pragul mănăstirii, pentru ca să îl asculte și să primească binecuvântare. Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim care a dat binecuvântarea să fim astăzi împreună cu dumneavoastră, pentru dragostea pe care o are față de Basarabia, pentru că IPS Ioachim este unul din ierarhii misionari care știe foarte bine crucea slujirii în diaspora”.
Slujba Parastasului a fost oficiată de Preasfințitul Episcop Veniamin la mormântul părintelui arhimandrit Antonie Jeflea, din curtea mănăstirii.
La final, părintele arhimandrit Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și stareț al Mănăstirii Giurgeni a ținut un cuvânt de mulțumire adresat tuturor celor care au fost astăzi prezenți la pomenirea marelui duhovnic al așezământului monahal din Valea Ursului:
„Sufletul lui se bucură privind spre aceste roade care au răsărit în lucrarea bisericii, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, acolo unde prin truda lui, prin rugăciunile lui și prin lucrarea duhovnicească pe care a săvârșit-o în toți anii aceștia, ne bucurăm și noi astăzi.
Dumnezeu a îngăduit ca după redeschiderea mănăstirii noastre, părintele Antonie să fie primul ei stareț, iar sămânța faptelor sale bune, să fie pentru noi, cler și popor care am venit să-i aducem și să înălțăm rugăciuni lui Dumnezeu, un model în continuare, pentru ca de acolo de unde este să continue să privească spre noi și să se roage Maicii Domnului pentru sufletele noastre. Mulțumim Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim că a dat această binecuvântare ca Preasfințitul Veniamian al Basarabiei de Sud să vină și să săvârșească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și să înalțe rugăciuni pentru odihna sufletului părintelui nostru stareț arhimandrit Antonie”.
Răspunsurile la strană au fost oferite de către membrii corului Parohiei Ortodoxe Lazaret, din Bacău.
Biografie Arhimandrit Antonie Jeflea
Născut în data de 11 octombrie 1971, în localitatea Crai Nou, județul Timiș, părintele Antonie Jeflea a fost tuns în monahism în iunie 1990, la Mănăstirea Cetățuia din Iași. Între anii 1990-1995 a urmat cursurile seminarului Teologic Veniamin Costachi, de la Mănăstirea Neamț, unde a obținut diploma de absolvire. Între anii 1991-1995 a fost secretar și diacon slujitor la Mănăstirea Cetățuia din Iași, iar din anul 1995 s-a stabilit la Mănăstirea Giurgeni din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. A urmat studii universitare în drept și teologie, obținând și titlul de Doctor în Teologie. Din anul 2000 este numit stareț al Mănăstirii Giurgeni, iar din 2008 a ocupat funcția de președinte al Consistoriului Monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Având studii de drept şi teologie, a fost coordonator al multor programe de voluntariat desfăşurate prin intermediul Asociaţiei „Sfântul Nicolae“ a Mănăstirii Giurgeni.