Vacanță la mare pentru 25 de copii cu suflet mare, organizată de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Zâmbete largi, emoții puternice și amintiri de neuitat – acestea au fost darurile unei veri binecuvântate pentru prima serie de 25 de copii din medii vulnerabile, din cadrul Centrelor sociale și ONG-urilor eparhiale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care au avut parte de o vacanță de vis la mare.

Găzduiți de Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Arhiepiscopia Tomisului, printr-un efort generos și plin de iubire, Sectorul social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului organizează două tabere gratuite pe litoralul românesc, dedicate copiilor cu vârste între 10 și 14 ani, proveniți din centrele sociale și din parohiile eparhiei.

Prima serie a taberei s-a desfășurat în perioada 5–8 iulie. Copiii au beneficiat de transport, cazare, mese calde, activități recreative și educative, dar mai ales de atenție, grijă și momente pline de căldură sufletească. În program s-au regăsit jocuri pe plajă, rugăciuni de mulțumire, participarea la Sfânta Liturghie, băi în mare, volei pe plajă, activități și concursuri spirituale, seri de socializare, apusuri de soare cu pizza pe plajă, vizite la Delfinariu, Catedrala Mitropolitană, Cazinoul din Constanța, Parcul de distracții Mamaia Sat, plimbare cu autobuzul dublu-etajat prin stațiunea Mamaia – toate menite să aducă speranță, încredere și bucurie în inimile celor mici.

S-au alăturat în acest demers: Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, preotul Jean Ion, consilier al Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul paroh Tache Dumitru, călăuzitor al Așezământului „Vasiliada” din Constanța, părintele arhimandrit Iustinian Budescu, precum și grija și purtarea de grijă a pr. protopop Alexandru Grigoraș din Protopopiatul Sascut, doamna preoteasă Nușa Leuștean din cadrul Asociației „Suroti” din Mănăstirea Cașin și mulți oameni cu suflet, care au sădit în mintea celor mici și tineri povești de credință, bucurie, dăruire și zile pline de frumusețe.

Acești copii au trăit, poate pentru prima dată, bucuria unei vacanțe adevărate.
Cei mici s-au bucurat de fiecare clipă, iar chipurile lor senine au vorbit despre recunoștință și fericire. Pentru unii, a fost prima întâlnire cu marea. Pentru alții, prima ieșire din comunitate. Dar pentru toți, această tabără a fost o șansă de a simți că sunt văzuți, iubiți și valoroși.
Fiecare gest de bunătate, fiecare masă caldă, fiecare îmbrățișare oferită de gazde și binefăcători a avut ecoul unei promisiuni: că niciun copil nu este singur, iar bunătatea poate schimba destine.

„Cu doar 4 lei în buzunar, m-am trezit pe ulițele mari ale Constanței…”
Povestea unui copil nevoiaș care a descoperit bucuria cu ajutorul celor care n-au uitat să iubească

Un băiat de 8 ani, firav, cu ochii mari, speriați, dar în același timp atât de curioși – Ionuț, venit de pe dealurile rurale ale unei comunități în care ulițele neasfaltate și casele încălzite cu lemne reprezintă ultimele „trenduri” ale tehnologiei – s-a regăsit, în mod miraculos, la malul mării, cu ochii mari și o inimă plină de visuri.
„Doamna, io vreau la shopping, că așa am auzit că se face la oraș!”, ne-a rugat el serios în prima zi a taberei.
„Dar ce vrei să-ți cumperi, măi Ionuț, și câți bani ai de cheltuială?”, a întrebat curioasă însoțitoarea grupului.
„Nu știu, dar am 4 lei”, ne-a declarat Ionuț mândru...

Cu 4 lei în buzunar la venire, se întoarce acasă cu vreo 30 de lei în buzunare, jucării, dulciuri și, nu în ultimul rând, amintirile și bucuriile unei tabere care i-a oferit, poate, cele mai frumoase zile din viață:
– o vizită la Delfinariu, unde a privit cu ochii mari cum delfinii dansau în aer;
– un apus de soare pe plajă, savurat cu pizza și suc, alături de ceilalți copii;
– o plimbare la Catedrala Mitropolitană, unde s-a rugat în tăcere pentru familia lui;
– o fotografie la celebrul Cazino din Constanța;
– multe dulciuri și râsete sincere la Parcul de distracții din Mamaia Sat;
– o rugăciune de mulțumire pentru binele tuturor copiilor și binefăcătorilor noștri...

„Am urcat pentru prima dată într-un autobuz cu două etaje. M-am simțit ca într-un film. A fost atât de frumos, încât n-am mai simțit că sunt un copil sărac. Am fost un copil fericit. Asta contează”, a mai spus, cu o maturitate care înduioșează.

Această tabără – un dar al inimilor generoase din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului – nu a fost doar o excursie la mare. A fost o lecție de iubire, de solidaritate și de credință în oameni. A fost, pentru acești copii, o șansă de a visa din nou.

De asemenea, în perioada curentă, 09-13 iulie, se desfășoară o a doua tabără gratuită pentru o altă serie de copii din cuprinsul eparhiei.

(Bianca Negoiță)