Momentul alegerii domnitorului Alexandru Ioan Cuza ca suveran al Moldovei și Valahiei în uniunea personală ce constituie temelia Statului Național Unitar Român Modern a fost evocat în prezența Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, în catedrala Sf. Cuvioasă Parascheva, vineri, 24 ianuarie.
Împlinirea a 161 de ani de la Unirea principatelor a fost marcată într-un cadru de factură liturgică, manifestarea debutând cu slujba de Te Deum oficiată în prezența Chiriarhului Romanului de un sobor de preoți slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale și ai parohiilor din Protopopiatul Roman.
După încheierea slujbei de mulțumire, elevii seminariști au prezentat un program de factură doxologică, prin care s-a realizat omagierea principalelor personalități naționale și romașcane ce au militat pentru împlinirea acestui deziderat istoric. Părintele Profesor Vasile-Bogdan Ciobanu a insistat în expunerea sa pe efigiile unor clerici romașcani de anvergură, ce au însuflețit opinia publică a timpului spre realizarea acestui act istoric curajos: Episcopul Melchisedec Ștefănescu, pe atunci director al Seminarului din Huși, Iconomul Dimitrie Matcaș, primul director al Școlii Catihetice, apoi al Seminarului din Roman și ulterior Protopop de Roman, arhiereul Calinic Miclescu, egumenul mănăstirii Slatina, arhiereul Filaret Scriban, egumenul de la Mănăstirea Socola, fratele său, Arhimandritul Neofit Scriban, profesor al Seminarului de la Socola, Inochentie Moisiu, viitorul episcop al Romanului.
Corul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, pregătit de arhid. Vlad Samoilă și de diac. Alexandru Tecucianu, precum și corul Diaconia al slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale din Roman au realizat apoi un recital de factură patriotică, în care cel mai emoționant moment a fost interpretarea, pe melodia nemuritoare a lui Alexandru Flechtenmacher, atât a Horei Unirii lui V. Alecsandri, cât și a poemului Înaltpreasfințitului Ioachim, creat în același metru precum cel compus de Bardul din Mircești. În încheierea programului, Înaltpreasfinția Sa a felicitat elevii și profesorii care au realizat această evocare, insistând asupra faptului că Unirea constituie modul prin care poporul roman îndrumat de Biserica Dreptmăritoare a transfigurat timpul, punând, odată cu alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza o veritabilă „piatră în capul unghiului” la făurirea edificiului Statului Național Român
Pr. I. Amărinii