În contextul anului Centenar, Patriarhia Română, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a transmis Centrelor eparhiale din țară îndemnul de a comemora acest eveniment prin săvârșirea slujbei de Te Deum și rostirea de comunicări care să așeze în lumină importanța acestui act istoric pentru buna colaborare și fundamentarea relațiilor de prietenie dintre cele două țări surori, știut fiind faptul că ne leagă aceeași credință și aceleași idealuri, și că ființa națională a celor două țări are același izvor comun. Astfel și Eparhia Romanului și Bacăului a marcat acest eveniment istoric în dimineața zilei de 27 martie 2018 la Catedrala Arhiepiscopală din Roman în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a preoților romașcani și a elevilor de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, fiind oficiată o slujbă de Te Deum la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
De asemenea, astăzi, în mod solemn au fost pomeniți făuritorii acestui prim pas al Unirii și desăvârșirii unității naționale, iar prin săvârșirea slujbei de Te Deum s-au înălțat rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra Eparhiei Romanului și Bacăului și a românilor de pretutindeni.
În continuarea programului cultural-religios, au fost invitați doi elevi seminariști, unul basarabean și celălalt moldovean, ca imagine simbolică a fraternității dintre cele două țări, pentru a sublinia succint importanța zilei de 27 martie pentru istoria comună a celor două țări surori. Tot acum, părintele Florin Țuscanu a vorbit despre importanța unirii ca neam cu frați noștri de peste Prut.
La final, Ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și o concluzie a activității de astăzi, îndemnând la dragoste, unitate și imitare a strămoșilor, a eroilor și a sfinților noștri.
Neamul românesc, după cum se știe, și-a jertfit întotdeauna ființa pe cruce fiind răstignit de mai multe ori în istorie, dar având credință în Dumnezeu totdeauna a și înviat. Poporul român a gustat permanent din înviere, dar în același timp și din jertfă, dăinuind de-a lungul veacului ca popor unitar. Astăzi, dincolo de toate evenimentele, dăm slavă lui Dumnezeu pentru că facem parte dintr-un popor creștin, evlavios și jertfelnic, care s-a născut creștin și a propovăduit Evanghelia Domnului Hristos, cuvântul lui Dumnezeu care a dat roade de-a lungul istoriei oricât de vitregit a fost. Slavă lui Dumnezeu că suntem generația care marcăm timpul nostru cu pace și liniște, timp ce ne este dat spre transfigurare și nu spre desfigurare, retrăind bucuria unirii. Sărbătorind acest eveniment trebuie să ne angajăm la o luptă, la a confirma și a defini istoria neamului în contextul popoarelor și a vitregiei istoriei, mai ales în contextul timpurilor diversificate și secularizate. Iată, vine un tăvălug în lume care aduce niște duhuri străine de duhul neamului românesc și al credinței, al sfinților și al eroilor care au descins din neamul nostru. Poporul român este un popor de sfinți și de eroi, ceea ce înseamnă că noi nu trebuie să fim niște epigoni, ci să fim urmașii lor prin imitare.
De asemenea, în Arhiepiscopie există mai multe parteneriate încheiate între instituții reprezentative ale eparhiei, respectiv Protopopiatul Sascut și Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” cu instituții de învățământ din Basarabia, chiar în această zi, corul „Laudamus” al Liceului Teologic, însoțit de părinți profesori și preoți sascuteni, fiind prezent în Basarabia la evenimente similare cu cel de astăzi desășurat la Roman.
Totodată, o delegație de profesori basarabeni, tot în contextul Centenarului, a vizitat în aceste zile Catedrala închinată Sfintei Parascheva, pentru a cunoaște istoria concentrată în imagini a acestui ținut și a se putea bucura de patrimoniul spiritual comun al Ortodoxiei celor două țări.
Evenimentul a fost moderat de părintele Valentin Băltoi, consilier cultural, iar răspunsurile la strană au fost date de corul „Melozii Romanului” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, dirijat de părintele arhidiacon Samoilă Vlad.