„Un stil de viaţă sănătos” prezentat în cadrul Centrului de Socializare al Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Vineri, 21 octombrie 2022, după săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, o nouă întâlnire a Centrului de Socializare pentru vârstnici „Sf. Ioachim şi Ana”, invitat special fiind doamna Dr. Salomia Ionela-Elena, medic primar în medicină internă, care a prezentat principiile de bază pentru „un stil de viață sănătos”.

Pentru că se apropie perioada rece a anului, părintele paroh Aurel Cîrlan, împreună cu preoţii slujitori Marian Gliga şi Mihai-Flavius Balaban, au considerat că ar fi de mare folos ca beneficiarii Centrului de Socializare pentru vârstnici să afle cât mai multe aspecte de comportament pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea este unul dintre cele mai importante daruri primite de la Dumnezeu. Un stil de viaţă sănătos este un cumul de aspecte: de la sănătatea corpului fizic, la cea psihică, emoţională şi spirituală. Un stil de viaţă echilibrat este compus din mai multe elemente. Pe lângă un regim alimentar sănătos este foarte important să dormim suficient şi să gândim pozitiv. Evitarea stresului, a carenţelor nutriţionale, consumul de lichide, odihna, relaxarea în natură, activităţile fizice zilnice pot influenţa pozitiv sănătatea noastră trupească.

Doamna doctor Salomia Ionela-Elena a mai subliniat faptul că „cel puţin pe cât ne îngrijim de sănătatea trupească trebuie să ne îngrijim şi de sănătatea sufletească. Pentru aceasta este nevoie să ne întărim în cele trei mari virtuţi teologice: credinţa, nădejdea şi dragostea”, apoi a mai adăugat: „sunt câteva medicamente pe care nu le găsim în farmacii, care nu pot fi cumpărate şi nu se găsesc pe nici o reţetă: a iubi, a fi iubit, a te încrede în Dumnezeu, a da slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, a-ţi hrăni mintea şi sufletul cu cuvântul lui Dumnezeu, a fi recunoscător, a te întâlni cu cei dragi, a avea o atitudine pozitivă, a lupta cu răutatea, a te odihni, a te trezi devreme şi multe altele care sunt la îndemâna noastră, pentru a deveni sănătoşi la trup, minte şi suflet”.

Această activitate de informare şi prevenţie s-a desfăşurat în cadrul Programului cultural-duhovnicesc al Protoieriei Bacău, intitulat „Hristos – lauda bătrâneților mele”.