Tineri băcăuani, la cea de-a X-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie

La cea de-a X-a ediție a fazei naționale a Olimpiadei de Religie, reprezentanții Eparhiei Romanului și Bacăului au reușit să obțină trei premii. Astfel, eleva Hereș Andreea, Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești – clasa a X-a, a obținut premiul al II-lea, eleva Pavelescu Maria de la Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Bacău, clasa a VIII-a, Premiul Special, iar tânăra Andronic Denisa Elena, Colegiul Național “Grigore Moisil” Onești, clasa a IX-a – Mențiunea I. Precizăm faptul că lotul olimpicilor băcăuani, coordonat de pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar, a fost alcătuit din elevii Busuioc Maria Teodora (clasa a VII-a, Colegiul Național ,,Gheorghe Vrânceanu" Bacău,  prof. religie  Gavriliu Veronica),  Pavelescu Maria (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială ,,Alexandru Ioan Cuza" Bacău,  prof. religie Hurjui Păunița), Andronic Denisa Elena (clasa a IX-a, Colegiul Național ,,Grigore Moisil" Onești, prof. religie Jupenschi Constantin), Hereș Andreea (clasa a X-a, Liceul Teoretic ,,Spiru Haret" Moinești,  prof. religie Parfene Viorela), Barcan Ioana (clasa a XI-a, Colegiul Național ,,Gheorghe Vrânceanu" Bacău,  prof. religie Vasile Constantin), Albu Andrei (clasa a XII-a, Colegiul Național ,,Ferdinand I" Bacău, prof. religie Neacșu Bogdan).

În perioada 12-15 aprilie 2018, Iașul a fost inundat de lumina și de bucuria tinerilor calificați la etapa națională a Olimpiadei de Religie, între care s-au aflat și elevii lotului județean coordonat de pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector şcolar de specialitatea Religie.

Călătoria noastră spre Iași a avut ca prim popas Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde ne-am rugat și am primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim. În inima Moldovei, am fost întâmpinați de căldura gazdelor și am poposit, timp de patru zile, într-un loc spiritual cu o istorie bogată.

Deschiderea Olimpiadei Naționale de Religie a avut loc joi, 12 aprilie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Iași, prin oficierea slujbei de Te-Deum și festivitatea din Sala „Justin Moisescu” a  Centrului Eparhial. Am primit binecuvântarea Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, care a zis în cuvântul său: „Vă mulţumim că sunteţi aici, iar această mulţumire o dublăm cu gândul speranţei că dumneavoastră o să împliniţi şi aici, şi în viaţă, mandatul pe care îl primiţi, din partea unor trei entităţi, conform unei cuvântări rostite de Sfântul Iosif Naniescu: ţara care vă plăteşte, Biserica, cea care vă binecuvântează, şi societatea care aşteaptă foarte mult de la voi. Iar Sfântul Iosif cel Milostiv se ruga ca aceste credite să fie plătite, să nu plecaţi în eternitate cu datorii faţă de ţară, de Biserică şi de societate“. Încurajări și urări de bun venit am primit și din partea autorităților centrale și locale.

La examenul scris am pornit cu încrederea că totul va fi bine. După susținerea probei, a urmat un itinerar spiritual, în cadrul căruia am vizitat Palatul Culturii, Biserica “Sfinții Trei Ierarhi” și muzeul subteran al Catedralei Mitropolitane.

Sâmbătă a fost ziua încărcată cu cele mai multe emoții, deoarece, după vizitarea mănăstirilor Cetățuia, Galata și Hadâmbu, a urmat afișarea rezultatelor. Seara, a avut loc premierea câștigătorilor Olimpiadei Naționale, în sala de festivități a Colegiului Național “Costache Negruzzi” Iași.

Duminică dimineață, tinerii au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană. Participanții și-au luat rămas bun unii de la alții, de la voluntarii care i-au însoțit tot timpul șederii lor și de la orașul care, timp de patru zile, le-a fost gazdă și prieten, oraș plin de încărcătură spirituală.

Mărturii ale participanților la olimpiadă:

„Săptămâna Luminată mi-a adus multă căldură în suflet. Toată această experiență încununată de bucurii a reprezentat, pentru mine, o ocazie de a-L cunoaște mai mult pe Dumnezeu, de a-mi depăși limitele, de a învăța adevăratele valori ale creștinismului. Pentru mine, e a treia calificare la Olimpiada Națională de Religie și, la fel ca în ceilalți ani, am învățat cu drag și consider că religia nu e doar o materie ce se predă în școală, ci ea ne prezintă principii de viață, principii morale și de iubire. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a luminat și mi-a dat putere să înțeleg învățăturile Lui.” (Hereș Andreea, Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești – clasa a X-a – Premiul al II-lea)

„Pentru mine, Olimpiada Națională de Religie nu a reprezentat doar un motiv de a înțelege mai bine Biserica, în sânul căreia am crescut, ci și o oportunitate de a cunoaște oameni noi, care îmi împărtășesc dorința de a-L descoperi pe Dumnezeu.” (Busuioc Maria Teodora, Colegiul Național “Gheorghe Vrânceanu” Bacău, clasa a VII-a)

 „Înainte de plecarea spre Iași, eram extrem de emoționată. Am participat pentru prima dată la o etapă națională și nu știam sigur cum decurg lucrurile. Dar, ajungând acolo și cunoscând atât de multe persoane cu o inimă bună, mi-am găsit locul printre ele și ne-am împrietenit. La Iași am rămas plăcut impresionată de organizarea și implicarea atâtor persoane care ne-au însoțit în permanență. Deși am fost de multe ori în această parte a Moldovei, acum am descoperit locuri minunate de care îmi voi aminti mereu cu nostalgie. Mă pregătisem de mult timp pentru proba pe care urma să o susțin și știam că va avea un nivel de dificultate mai ridicat, iar așteptările erau pe măsură. Cu toate că nu am fost printre cei premiați, nu am simțit dezamăgire, ci o ambiție care creștea în sufletul meu. Îmi doresc să pot participa și în anii viitori cu voia Domnului, care m-a ajutat anul acesta să ajung în acest oraș minunat, să cunosc oameni deosebiți și să demonstrez tuturor, prin ce am învățat, cât Îl iubesc pe Dumnezeu.” (Pavelescu Maria, Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Bacău, clasa a VIII-a, Premiul Special)

„Pentru mine, faptul că am reușit să iau din nou parte la etapa națională a Olimpiadei de Religie a însemnat, chiar și înainte de primirea rezultatelor finale, un câștig spiritual major. Mă bucur enorm că am avut ocazia să cunosc oameni minunați, am petrecut clipe de neuitat, am revăzut prieteni vechi și am reușit să mă autodepășesc, toate acestea într-un oraș de suflet pentru mine, Iași. Îi mulțumesc părintelui profesor Constantin Jupenschi pentru sprijinul și ajutorul oferit, părinților mei pentru încrederea și iubirea lor, dar, mai ales, Bunului Dumnezeu, fără de Care nu aș fi putut realiza nimic.” (Andronic Denisa Elena, Colegiul Național “Grigore Moisil” Onești, clasa a IX-a – Mențiunea I)

„Pentru mine, participarea la Olimpiada Națională a fost o experiență unică, pe care, cu siguranță, mi-aș mai dori să o încerc, dar, fiind în clasa a XII-a, știu că acest lucru nu mai este posibil. Am început să particip la această olimpiadă din clasa a IX-a și Dumnezeu mi-a ajutat, chiar dacă sunt înaintea examenului de bacalaureat, ca anul acesta să particip la faza națională.  La Iași, emoțiile au fost intense și, chiar dacă nu mi-am atins scopul, acela de a urca pe podium, m-am bucurat pentru cei care au reușit să realizeze acest lucru. Primirea călduroasa a gazdelor și prietenia de care au dat dovadă ieșenii m-au făcut să mă simt ca acasă. Nimic nu se compară cu această competiție a promovării cuvântului Domnului, o întrecere între tinerii care încearcă să transmită cuvântului lui Dumnezeu cum pot ei mai bine.” (Albu Andrei, Colegiul Național ”Ferdinand I” Bacău, clasa a XII-a)

 

(Hereș Andreea, Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești – clasa a X-a )