În contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și al Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului și Bacăului, organizează ediția a doua a Taberei de vară: „Satul românesc văzut prin ochii copilăriei. Familia și Filantropia în Biserica lui Hristos”, un proiect intereparhial, eveniment online ce se va derula în perioada 3-7 august 2020.
Participanții sunt copiii centrelor de zi din parohiile și ONG-urile de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Mitropoliei Basarabiei. Dacă anul trecut, în localitatea Hârja, județul Bacău, au participat 80 de tineri și însoțitori din mai multe județe ale Moldovei, Bucovinei și Basarabiei, anul acesta, deși era programată tabăra tot la Hârja, copii, alături de părinți, din cauza pandemiei, vor participa la atelierele organizate online. În același format ca și anul trecut, tabăra va cuprinde întâlniri cu invitați de seamă precum: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, Preasfințitul Părinte Ignatie, Preasfințitul Părinte Veniamin, care vor susține alocuțiuni pe diferite teme, chiar la debutul taberei, în ziua de 3 august. Acestora li se va alătura Părintele Profesor Ioan Vicovan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, în calitate de coorganizator. Toți voluntarii, coordonați de Lucian Ciohodaru, studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, specializarea Asistență socială, vor fi implicați în buna organizare a tuturor atelierelor din tabără.
Ceilalți invitați de seamă, Pr. Prof Ioan Cristinel Teșu, Maica Polixenia Nistor (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași), Prof. Nicu Gavriluță și Prof. Cristina Gavriluță (Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice – Iași) și Prof. Bogdan Constantin Neculau (Director al Departamentului de învățământ preuniversitar al Universității „Alexandru Ioan Cuza ” din Iași), vor participa la o dezbatere cu părinții, copiii și voluntarii, pe tema: „Rolul familiei creștine și al filantropiei în societatea contemporană”.
Celelalte ateliere: Atelier de desen și pictură (coordonat de Prof. Alina Piștea), de Muzică populară (coordonat de Raluca Radu), Port românesc (coordonat de Laura Melinda Tătăran), Poezie și proză (coordonat de Prof. Loredana Mâță), Atelierul de cateheză (coordonat de Pr. Daniel Marari), Atelier Pro-Viață (coordonat de Alexandra Nadane) și Atelierul „Spune-mi o poveste” (coordonat de Adriana Ene), respectă temele anului omagial și comemorativ al Patriarhiei Române.
Ultima seară a taberei va fi dedicată „talentelor”, eveniment la care pot participa toți copii și părinții, oferind momente artistice, care pot fi urmărite de toți invitații și participanții. Momentele vor fi înregistrate sau realizate live.
Ultima zi va fi consacrată concluziilor și oferirii diplomelor de participare, vom reinterpreta imnul taberei de Hârja „Credința în Dumnezeu ne-a unit!”.
Tabăra va fi transmisă live, în special în momentele cheie: la debut, masă rotundă-dezbatere și final, prin intermediul portalului creștin-ortodox doxologia.ro. Totodată, parterii media vor fi: Radio Trinitas, Trinitas TV și Radio Iași.
Așteptăm pe toți cei interesati (părinți și copiii), chiar si din alte eparhii, din țară sau dispora, să se înscrie prin intermediul formularului online accesând următorul link:
https://docs.google.com/forms/d/1_hdjfGNS2N61PTdaiv5e2L8CqP-xfGAy174oYZNMyhk/edit?usp=drivesdk
sau la adresa voluntariarb@gmail.com (Pr. Ilarion Mâță - Președinte al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”)