Începând cu luna octombrie, Parohia Ortodoxă Lazaret din Protopopiatul Bacău, în parteneriat cu Fundația ”Episcop Melchisedec” Filiala Bacău, implementează programul de activități duhovnicești dedicat micilor creștini, intitulat ”În sufletul meu Îl port pe Dumnezeu”.
Începând cu luna octombrie, Parohia Ortodoxă Lazaret din Protopopiatul Bacău, în parteneriat cu Fundația ”Episcop Melchisedec” Filiala Bacău, implementează programul de activități duhovnicești dedicat micilor creștini, intitulat ”În sufletul meu Îl port pe Dumnezeu”.
Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, programul catehetic a debutat în data de 24 octombrie și se adresează unui număr de 20-30 de copii din clasele I-IV. El este coordonat de către pr. Ciuche Eugen, alături de Pișcu Carla și se deruleză în fiecare sâmbătă, între orele 10-12 la Așezământul Social Filantropic de la Lazaret, dezvoltând în fiecare săptămână o nouă temă morală. Până în prezent, au fost discutate teme ca ”Prietenia – calea spre mîntuire” și ”Să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!”.
„Proiectul vizează familiarizarea micilor creștini dintre enoriașii parohiei noastre cu principalele noțiuni de credință ortodoxă, asimilate prin intermediul mai multor tipuri de activități: vizionare filme cu tematică religios-morală, pilde creștine, povești cu tâlc, rugăciuni, vieți de sfinți, lucru în echipă, discuții despre probleme actuale cu care se confruntă copiii, fișe de lucru individuale, jocuri de dezvoltare personală, activități practice (pictură, icoane pe sticlă, felicitări, metaniere, modelare în lut, produse handmade, expoziții, etc)”, a spus părintele Ciuche Eugen.
Din filmul care se vizionează în deschiderea întâlnirii, copiii pot observa diferite atitudini și trăiri după care, prin intermediul unui chestionar urmat de discuții, se fac reflecții asupra elementelor pozitive sau negative identificate, în funcție de tema săptămânală dezbătută. Răspunsurile dirijate prin intermediul chestionarului, îi determină pe copii șă-și împroprieze o serie de cunoștințe religios-morale, pe care apoi le fixează cu ajutorul unor jocuri și concursuri contra timp. Împărțiți pe echipe, micii creștini participanți la program primesc diferite sarcini prin care dezbat și vorbesc ei înșiși despre aspectele morale la care se face referire. De exemplu, au avut ca temă realizarea unui afiș despre prietenie, în care să reprezinte toate calitățile pe care ei le oferă în cadrul unei prietenii, văzut ca o invitație pentru ceilalți de a deveni prietenii lor. Altă dată, vorbind despre recunoștință, au alcătuit un proverb și o poezie despre mulțumire, folosind cuvintele ”Dumnezeu”, ”greu”, ”iubire” și ”mulțumire”.
După votarea și premierea lucrărilor realizate pe grupe, copiii participă la o activitate de creație, prin intermediul căreia realizează icoane pe sticlă, felicitări, metaniere, etc.
În final, în timpul servirii desertului, se face recapitularea principalelor cunoștințe morale dobândite, după care copiii primesc o fișă de lucru pentru acasă, în care găsesc informații privind viața sfinților mai importanți din săptămâna care urmeză, o pildă, o icoană de colorat și o temă pe care să o completeze împreună cu părinții, urmând ca ea să fie prezentată la următoare întâlnire.
„Prin intermediul acestui program de cateheză dorim să venim în întâmpinarea copiilor și părinților, cu scopul de a sădi în sufletele lor învățătura cea mântuitoare a Bisericii noastre strămoșești, ca alternativă la dezordinea morală promovată în mass-media românească. Totodată, proiectul nostru susține importanța și necesitatea orei de religie și are ca rezultat consolidarea cunoștințelor acumulate la această materie, dând ocazia micilor elevi de a experimenta practic noțiuni care să le fie de folos în șlefuirea comportamentului personal”, a mai spus părintele Ciuche.
Această inițiativă vine să continue proiecte catehetice anterioare, implementate de Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău, adresate elevilor (”Hristos – prietenul meu cel mai bun”), tinerilor (serate duhovnicești – sâmbătă seara) cât și adulților (”The Way – Calea mântuirii” și o serie de întâlniri care vizau explicarea unor pasaje din Noul Testament), coordonate de către pr. Paroh Iacobeanu Marius.