Slujire și binecuvântare în biserica Sf. Ierarh Alexandru de la Dulcești

Protopopiatul Roman a marcat prăznuirea Sfântului Ierarh Alexandru printr-o activitate liturgică inedită, în singurul locaș de cult din teritoriul arondat acestei unități administrativ-bisericești ce are ca ocrotitor pe marele ierarh alexandrin prezent la Sinodul Ecumenic de la Niceea

Sfântul Ierarh Alexandru (239-337) este, după Sfântul Ierarh Nicolae, cea mai relevantă personalitate a bisericii din veacul al IV-lea care l-a înfruntat direct pe ereticul Arie, asistând inclusiv la sfârșitul lumesc al celui ce a contestat cu cerbicie dumnezeirea Mântuitorului Hristos, din pricina căruia a fost nevoie de stabilirea învățăturii de credință a Bisericii la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325). De altfel, activitatea acestui sfânt la acest sinod, în calitatea sa de horepiscop desemnat să-l reprezinte pe arhiepiscopul Mitrofan al Alexandriei rezonează întrucâtva cu semnificația numelui său, anume aceea de protector, din moment ce diaconul său, Sfântul Atanasie, a avut o contribuție extrem de importantă la elaborarea învățăturii de credință ce stabilește, în mod oficial, deoființimea lui Dumnezeu Tatăl și a lui Dumnezeu Cuvântul, tocmai în cadrul acestui sinod. Relevanța activității acestui sfânt important pentru tradiția bisericească a fost validată în istoria culturii și spiritualității poporului român de-a lungul întregii sale existențe. Numeroși voievozi și oameni de seamă au fost purtători ai numelui sfântului, așa cum sunt și cei aproximativ 2,2 milioane de cetățeni români de astăzi.

În Protopopiatul Roman există o ctitorie recentă (târnosirea fiind realizată de Înaltpreasfințitul Ioachim în data de 4 iulie 2020) în comuna Dulcești, ctitorită de domnul director Romică Rotaru, alături de soția domniei sale, Elena, și de cei doi fii, Andrei și Alexandru, ce poartă, cu binecuvântarea Chiriarhului Romanului, hramul Sf. Ierarh Alexandru, dar și al Sf. Gheorghe Pelerinul, având statutul de metoc chiriarhal. În mod rânduit de pronia divină, activitatea ctitoricească a domnului Romică Rotaru se înscrie în duhul alexandrin al sfântului ce-i ocrotește osteneala, din moment ce, asemenea ierarhului din veacul al patrulea, domnul inginer Rotaru a fost în mod repetat protector, cu discreție, al atâtor proiecte ctitoricești din Protopopiatul Roman. De altfel, locașul de cult în a cărui ridicare a pus atâta suflet, reprezintă o ofrandă adusă cu smerenie Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Ca un gest de recunoștință, cu îngăduința Înaltpreasfințitului Ioachim, părinții purtători ai numelui sfântului Alexandru din protopopiat au liturghisit în biserica Sf. Ier. Alexandru, rugându-se alături de domnul inginer Romică Rotaru pentru sănătate, mântuire și ajutor de la Bunul Dumnezeu. Activitatea coordonată de părintele protopop Dan Alexandru Antoce constituie o înainteprăznuire a sinaxei preoților din protoierie, ce urmează a se desfășura în data de 31 august în același locaș de cult.

Protia slujbei Sfintei Liturghii a fost încredințată părintelui Dragoș Alexandru Munteanu, protopop de Roman în perioada ridicării locașului sfânt, a cărui contribuție la ridicarea bisericii a fost una foarte importantă. 
„Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvinteze prietenii casei Sale, și fie ca exemplul de implicare dovedit de familia ce a ridicat biserica Sf. Ier. Alexandru să fie pildă și altor creștini”, a spus părintele protopop.

(Pr. Amărinii Ionuț Alexandru)