Slujbă de pomenire pentru Părintele Gheorghe Crețu, ctitorul Catedralei „Sf. Nicolae” din Buhuși

24 Octombrie 2016

Ieri, 23 octombrie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși s-a sfințit monumentul funerar și s-a săvârșit slujba de pomenire pentru Pr. Gheorghe Crețu ctitorul acestei sfinte Biserici.

Ieri, 23 octombrie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși s-a săvârșit slujba de pomenire pentru Pr. Gheorghe Crețu, ctitorul acestei sfinte Biserici, și s-a sfințit monumentul funerar închinat acestuia.

Părintele Gheorghe Crețu este cel care în anul 1930 a început construirea Bisericii „Sf. Nicolae” din Buhuși. Din cauza războiului, lucrările au întârziat și abia în anul 1947 au fost finalizate. La sfințirea bisericii, care a avut loc în data de 6 iulie 1947, au fost aduse moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și au stat o zi și o noapte la Biserica „Sf. Nicolae” unde credincioșii au venit și i s-au închinat.

Un lucru demn de remarcat este faptul că la sfințirea bisericii au participat doi viitori patriarhi: PS. Episcop Vicar Iustinian Vasluianul, pe atunci Vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei, și Arhimandrit Teoctist Arăpaș, pe atunci ecleziarh al Mitropoliei și cel care a însoțit racla cu sfintele moaște la Buhuși.

Părintele Gheorghe Crețu are marele merit de a fi ctitorul acestei Sfinte Catedrale ocupându-se în totalitate de ridicarea ei.

Din păcate după sfințirea bisericii a fost luat în vizor de autoritățile comuniste de atunci, anchetat și în final condamnat la câțiva ani de pușcărie politică.

La ieșirea din închisoare, rămâne o perioadă fără drept de slujire, apoi este trimis la Parohia Negritești, comuna Podoleni, județul Neamț.

„A fost un preot demn, destoinic, dar din păcate a fost trecut în uitare. Prin monumentul funerar construit din marmură neagră, prin expoziția de fotografii, scrisori documente ce au fost prezentate credincioșilor în pridvorul bisericii, noi am încercat să-l readucem în conștiința noastră și să-l trecem în neuitare pentru că știm că niciodată nu vom putea vorbi de prezent și viitor dacă nu ne raportăm și la trecut. Un proverb spune că: „noi închidem ochii morților, iar ei ne deschid nouă ochii minții.” Mă bucur că am putut săvârși toate acestea și că Dumnezeu m-a ajutat în această frumoasă lucrare. Veșnică pomenire Părintelui Gheorghe Crețu!”, a subliniat părintele protopop Vasile Cozma.