Slujbă de pomenire pentru Părintele Gheorghe Crețu, ctitorul Catedralei „Sf. Nicolae” din Buhuși

Ieri, 23 octombrie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși s-a sfințit monumentul funerar și s-a săvârșit slujba de pomenire pentru Pr. Gheorghe Crețu ctitorul acestei sfinte Biserici.

Ieri, 23 octombrie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la Catedrala „Sf. Nicolae” din Buhuși s-a săvârșit slujba de pomenire pentru Pr. Gheorghe Crețu, ctitorul acestei sfinte Biserici, și s-a sfințit monumentul funerar închinat acestuia.

Părintele Gheorghe Crețu este cel care în anul 1930 a început construirea Bisericii „Sf. Nicolae” din Buhuși. Din cauza războiului, lucrările au întârziat și abia în anul 1947 au fost finalizate. La sfințirea bisericii, care a avut loc în data de 6 iulie 1947, au fost aduse moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și au stat o zi și o noapte la Biserica „Sf. Nicolae” unde credincioșii au venit și i s-au închinat.

Un lucru demn de remarcat este faptul că la sfințirea bisericii au participat doi viitori patriarhi: PS. Episcop Vicar Iustinian Vasluianul, pe atunci Vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei, și Arhimandrit Teoctist Arăpaș, pe atunci ecleziarh al Mitropoliei și cel care a însoțit racla cu sfintele moaște la Buhuși.

Părintele Gheorghe Crețu are marele merit de a fi ctitorul acestei Sfinte Catedrale ocupându-se în totalitate de ridicarea ei.

Din păcate după sfințirea bisericii a fost luat în vizor de autoritățile comuniste de atunci, anchetat și în final condamnat la câțiva ani de pușcărie politică.

La ieșirea din închisoare, rămâne o perioadă fără drept de slujire, apoi este trimis la Parohia Negritești, comuna Podoleni, județul Neamț.

„A fost un preot demn, destoinic, dar din păcate a fost trecut în uitare. Prin monumentul funerar construit din marmură neagră, prin expoziția de fotografii, scrisori documente ce au fost prezentate credincioșilor în pridvorul bisericii, noi am încercat să-l readucem în conștiința noastră și să-l trecem în neuitare pentru că știm că niciodată nu vom putea vorbi de prezent și viitor dacă nu ne raportăm și la trecut. Un proverb spune că: „noi închidem ochii morților, iar ei ne deschid nouă ochii minții.” Mă bucur că am putut săvârși toate acestea și că Dumnezeu m-a ajutat în această frumoasă lucrare. Veșnică pomenire Părintelui Gheorghe Crețu!”, a subliniat părintele protopop Vasile Cozma.