Slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Eftimie Luca, la Roman

Sâmbătă, 31 octombrie 2020, în ziua de pomenire a celor adormiți, cunoscută în tradiția românească și ca „Moșii de toamnă”, după oficierea Sfintei Liturghii de către preoții slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, au săvârșit slujba parastasului, la trecerea a șase ani de la nașterea în ceruri, pentru vrednicul de pomenire Ierarhul Eftimie Luca, cel care a păstorit pe scaunul vlădicesc din această parte a Moldovei între anii 1978 – 2014.

Credincioși și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, respectând normele de protecție sanitare împotriva noului coronavirus, au participat astăzi, 31 octombrie a.c. la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de soborul preoților și diaconilor de la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Sfânta Liturghie a fost urmată de parastasul oficiat de cei doi Ierarhi, la trecerea a șase ani de la mutarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire ierarh Eftimie Luca, cel care a păstorit în această parte a Moldovei între anii 1978 – 2014.

După acest moment, cei prezenți au mers în procesiune spre mormântul situat în curtea Centrului Eparhial, unde a fost oficiat un trisaghion întru pomenirea celui de-al 76 ierarh pe scaunul de la Roman.  

În atmosfera de rugăciune și comuniune, Înaltpreasfințitul Ioachim a evocat aspecte din viața și activitatea vlădicăi Eftimie „cel bun”, reliefând rolul pe care acesta l-a avut în istoria multiseculară a acestei eparhii.

Este o zi însemnată în calendarul de suflet al bisericii ortodoxe prin aceea că facem pomenirea astăzi a celor ce îndeosebi au fost predecesori ai noștri, părinți și frați ai noștri, fiecare gândindu-se în această zi solemnă a bisericii la cei care au trecut în viața lui Dumnezeu, în viața veșnică. Astăzi ne-am adunat aici la Roman pentru a face pomenire arhiepiscopului Eftimie, cel care a fost predecesorul nostru în scaunul arhieresc de la Roman, scaun ce este ocupat de peste 600 de ani neîntrerupt, el fiind cel de-al 76 ierarh care a stat pe acesta scaun vlădicesc în această catedrală care s-a construit după cum bine știți prin secolul al XVI-lea de către cei dinainte voievozi și ierarhi care s-au perindat unul după altul aici. Pentru Centrul eparhial de la Roman, am considerat astăzi o festivitate aparte întrucât facem parte, îndeosebi pentru Înaltpreasfințitul de pioasă amintire Eftimie Luca. A fac e pomenire înseamnă ați aduce aminte. Este foarte important ca în această lume amnezică să facem anamneză de tot ce au lăsat pozitiv și frumos înaintașii noștri, mai ales unde biserica a avut o organizare aparte și a putut răspunde de-a lungul veacurilor la nevoile spirituale ale credincioșilor, a preoților, a monahilor și monahiilor care își ducea viața sub binecuvântarea omoforului spiritual al Chiriarhului locului. Arhiepiscopia noastră are unicitatea ei în istoriografia ortodoxă. Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am fost generația care îi continuăm activitatea fostului ierarh. Încercăm să continuăm și să adăugăm cărămida rânduită nouă de providență la edificiul spiritualității înaintașilor și a credinței noastre strămoșești ortodoxe.

 În cuvântul special rostit cu acest prilej Arhiepiscopul Ioachim a mulțumit pentru prezența în rugăciune a IPS Părinte Arhiepiscop Calinic de la Suceava și a explicat necesitatea pomenirii celor adormiți în Domnul întru nădejdea Învierii veșnice.

Pomenirea noastră se regăsește în contextul pomenirii morților în general care se face după cum o denumim ca Moșii de toamnă, când aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-am primit de la el în anul acesta și oferim Lui în mod simbolic din darurile acestea spre pomenirea celor care au fost înaintașii noștri. De la strămoșii noștri noi moștenim două lucruri esențiale: Cerul, unde sunt sufletele celor prin care noi am venit în această viață, deci părinți, frați și slujitori ai noștri înainte mergători, și mai moștenim Pământul, acolo unde zac osemintele lor. Să fim conștienți de viața noastră, precum și de viața celor care ne-au stat la baza formării noastre spirituale, culturale și morale. Mulțumesc și părintelui Arhiepiscop Calinic de la Suceava, care acum șase ani a fost și am fost împreună alături de patul său de suferință al Arhiepiscopului Eftimie. Vă mulțumim Părinte Arhiepiscop Calinic că ați venit astăzi la Roman și vă mai așteptăm din când în când prin incinta Eparhiei Romanului. Slavă Domnului că suntem împreună cu toții în rugăciune!

La final, părinții slujitori de la Catedrala arhiepiscopală au împărțit credincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea fostului arhipăstor de la Roman.

  (Pr. Daniel Ionel Marari)