Luni, 23 ianuarie 2023 au început lucrările de reabilitarea și extindere a Așezământului Spitalicesc „Precista”, municipiul Roman, județul Neamț. Evenimentul a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la care au participat 50 de membri ai echipei de lucru și reprezentanții firmelor asociate din cadrul acestui proiect. Lucrările vor fi executate sub coordonarea firmei Katar Conneg S.R.L., lider de asociere, prin Compania Națională de Investiții-C.N.I, S.A., în calitate de investitor, și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în calitate de beneficiar de exploatare, pe durata a trei ani.
După slujba de binecuvântare a începutului lucrărilor, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în cuvântul adresat celor prezenți, părintele vicar eparhial Pimen Costea a vorbit despre reabilitarea așezământului spitalicesc, precizând faptul că este o zi istorică pe care Eparhia Romanului și Bacăului a așteptat-o de foarte mult timp:
„Astăzi este o zi istorică atât pentru eparhie, cât și pentru clădirea acesta care de atâta vreme așteaptă să fie reabilitată. Este ziua în care își scrie noul început și sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să putem finaliza în termen lucrările care urmează a fi executate pentru reabilitarea acestui imobil, iar funcțiunea pe care o va avea este cea de spital, așa cum a fost încă de la început. Sperăm să fie binecuvântarea Domnului, revărsându-se cu plinătate peste toți cei care vor lucra aici și peste cei care vor coordona lucrările la această investiție, dar și peste toți cei care au oarecum implicare în bunul mers al acestor lucrări. Dumnezeu să ne ajute, să ne binecuvânteze și cu ajutorul Său să pornim la un nou drum pentru ca lucrurile să se finalizeze așa cum ne dorim cu toții, și să dăm în folosință această clădire, cu totul funcțională, necesară activităților spitalicești”.
În cuvântul adresat membrilor echipei desemnate cu efectuarea lucrărilor de reabilitare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre efortul pe care, de-a lungul timpului, Centrul eparhial de la Roman l-a făcut pentru recuperarea acestui imobil aflat în patrimoniul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, mulțumind totodată părintelui vicar eparhial Pimen Costea pentru implicarea avută până la această etapă a proiectului:
„Această clădire a fost răstignită de mai multe ori în istoria sa. Dumnezeu, prin providența Sa, cu harul Său nevăzut, ne-a inspirat ca să o punem din nou în valoare, ca așezământ spitalicesc în care se va lucra în numele Maicii Domnului și în numele sfinților taumaturgi, care sunt aleși de Dumnezeu să fie vindecătorii oamenilor prin lucrarea personalului medical, și care mijlocesc în rugăciune către Dumnezeu vindecarea tuturor celor care sunt în suferință și vor avea nevoie de sprijinul și ajutorul nostru. Este un început, dar dacă începutul este bun, și sfârșitul de cele mai multe ori este la fel. Lucrările de reabilitare a acestui imobil le-am început cu rugăciune, pe care am înălțat-o către Dumnezeu, ca orice creștin care dorește să lucreze binele în numele lui Dumnezeu. Atunci când lucrările se vor finaliza, tot în numele lui Dumnezeu, munca noastră va fi binecuvântată de El și va fi socotită ca arvună, în perspectiva mântuirii. Mulțumim părintelui vicar, care în urma desemnării de către noi pentru a coordona această lucrare laborioasă, a împlinit misiunea sa cu acrivie și demnitate. Noi, în numele colaboratorilor de la Centul Eparhial, vă felicităm pentru acest început și totodată pentru lucrarea pe care ați împlinit-o până acum. După ce de-a lungul timpului ne-am ostenit să recuperăm complexul clădirilor luate abuziv de regimul de tristă amintire, un alt potrivnic care a depreciat acest monument a fost dintele nemilos al timpului care a ros copios din aceste ziduri care arată așa după cum puteți vedea. Noi sperăm ca prin mâinile voastre și ajutorul Maicii Domnului, care este patroana și ocrotitoarea acestui spital, să îl redăm nu numai ochilor noștri, ci și trebuinței publice a celor care suferă din anumite motive și circumstanțe ale vieții. Să ne dea Dumnezeu un început bun și avem speranță că lucrările se vor termina la timp”.
După cuvântul de binecuvântare al ierarhului, echipa de lucru a început organizarea de șantier.
(Pr. Valentin Băltoi)