Marți, 31 decembrie, în Ajunul Anului Nou, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de preoți din administrația eparhială și de preoți slujitori la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, a săvârşit slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos şi slujba de Te Deum la Începutul Noului An.
La Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, marți, 31 decembrie, la trecerea înspre Anul Nou 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți, a oficiat, începând cu ora 23.15, slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos, ca ofrandă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Romanului și Bacăului în anul ce a trecut.
Cuvântul de învățătură a fost adresat de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, care a vorbit despre momentul bilanțului faptelor săvârșite de-a lungul anului și semnificația clipei petrecute în meditație duhovnicească la cumpăna dintre ani: „Întotdeauna când ne apropiem de sfârșitul unei perioade avem tendința de a ne gândi la lucrurile pe care le-am făcut și la cum ar trebuie să fie un nou început și la cum ar trebui să facem ca el să fie bineplăcut lui Dumnezeu și rodnic din punct de vedere al activității duhovnicești. Din anul care a trecut avem multe de corectat pentru că sunt lucruri care nu țin neapărat de noi, ci mai ales de contextul în care ne trăim viața. Am rămas datori în a împărtăși iubirea, iertarea, nu am fost destul de milostivi cu cei aflați în nevoi, cu dăruirea către Dumnezeu. Cât I-am dăruit din timpul nostru, câtă rugăciune am săvârșit, câte lacrimi am vărsat, câte regrete am agonisit și pentru toate simțim sentimentul neputinței. Acum este momentul în care ne gândim la cine am fost și la cine vrem să fim, la ce am putea schimba în viața noastră și cum ar trebui să arate ziua de mâine în așa fel încât Dumnezeu să privească la tine cu duioșie, cu bunătate, cu iertare, astfel încât tu să te simți cu adevărat copilul lui Dumnezeu. Pentru anul pe care l-am început să ne rugăm la Dumnezeu să nu ne uite, să ne țină în mâinile Sale milostive, iar noi să ne rugăm cu mult mai multă râvnă și credincioșie, răbdare, astfel încât timpul pe care îl dăm lui Dumnezeu să fie timpul nostru pe care să-l dobândim în veșnicia lui Dumnezeu. Să nu ne zgârcim în a-I dărui din ceea ce suntem, din timp, din iubire și răbdare pentru că ceea ce dăm, de la Dumnezeu dăm. Anul 2025 să fie un an al dăruirii totale, un an al bunătății, al bucuriei de a fi, și al simțirii prezenței lui Dumnezeu în viața noastră”.
În cuvântul adresat la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit credincioșilor prezenți în Catedrala arhiepiscopală pentru faptul că au ales să petreacă în rugăciune noaptea dintre ani, apoi a vorbit despre semnificația expresiei biblice „Anului milei Domnului” și despre importanța receptării fiecărei clipe din viață ca fiind un dar al prezenței lui Dumnezeu în viața omului: „Am ales să trecem acest prag din anul vechi în anul nou prin a fi prezenți în această catedrală, închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Este foarte important să fim în tăcere și să trăim prezentul și fiecare clipă a vieții noastre fiind conștienți de prezența lui Dumnezeu în viața noastră. Dumnezeu este un prezent continuu, și de vreme ce noi intrăm în clipa aceea așezată între trecut și viitor, Dumnezeu intervine și noi intrăm în comuniune cu El. De-a lungul anului sunt perioade liturgice care ne dau posibilitatea să ne îmbogățim spiritual, să împlinim faptele cele bune și să lăsăm fărădelegile. Am venit aici, la ceas de rugăciune, pentru a petrece în genunchi. Când am citit în Evanghelie „Anul milei Domnului”, această clipă ne-a propulsat în anul 2025, care sperăm să fie un an bun. „Anul milei Domnului” înseamnă că Dumnezeu revarsă permanent mila Sa peste noi, însă pentru a beneficia de mila lui Dumnezeu trebuie să fecem efortul de a o dobândi. Sfântul Serafim de Sarov spune că noi, în viața noastră, nu trebuie să facem altceva decât să dobândim puterea Duhului Sfânt. Având pe Duhul Sfânt, Acesta ne ghidează pașii și ne ajută să împlinim binele și virtuțile”.
Răspunsurile la strană au fost date de corul Diaconia al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. La finalul slujbei, credincioșii prezenți au fost miruiți de preoții slujitori.