Duminică, 12 noiembrie 2023, la sediul Protoieriei Sascut a avut loc sfințirea pietrei de temelie pentru Paraclisul „Sf. Cuv. Teodora de la Sihla și Sf. Cuv. Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor” de către Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de soborul preoților Protoieriei Sascut.
După amiaza acestei zile a început cu săvărșirea Aghesmei Mici și sfințirea picturii interioare a Bisericii "Izvorul Tămăduirii și Sfinții Martiri Brâncoveni" Sascut Târg de către precuviosul părinte Pimen Costea, vicar eparhial, lucrare realizată prin coordonarea părintelui paroh Graur Săviță și contribuția enoriașilor și autorităților locale, precum și Capela mortuară a acestei comunități, închinată Învierii fiicei lui Iair, care în decursul timpului a suferit multe lucrări de modernizare și renovare, prin implicarea a doi enoriași harnici și darnici care au dorit să rămână în anonimat.
Tot la biserica de la Sascut Târg, la finalul ceremoniei de sfințire, a fost primită Icoana Maicii Domnului "Axionița", o copie valoroasă a Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Protaton din Sfântul Munte Athos, săvârșindu-se totodată și acatistul acesteia.
În momentele imediat următoare s-a pornit în procesiune cu Icoana Maicii Domnului către sediul Protoieriei Sascut unde Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, alături de părintele arhimandrit Pimen Costea și soborul preoților Protoieriei Sascut, coordonați de părintele protoiereu Alexandru Grigoraș, a oficiat slujba de sfințire a pietrei de temelie a noului paraclis din cadrul protopopiatului.
Ierarhul locului a binecuvântat toată suflarea prezentă și a vorbit despre însemnătatea punerii pietrei de temelie unui sfânt lăcaș:
"Dragii mei, doresc să vă felicit în mod special pentru că sunteți primul protopopiat în ceea ce privește așezarea geografică a Eparhiei noastre care are o unicitate a ei, fie istorică, fie cultural-religioasă sau administrativă pentru faptul că marea majoritate a bisericilor noastre sunt restaurate. S-au construit foarte multe biserici noi. Numai în timpul sacerdoțiului meu în calitate de ierarh în această Eparhie, de peste 23 de ani, s-au sfințit până acum 211 biserici noi și în jur de 300 au fost restaurate, ceea ce înseamnă că toată Eparhia a fost într-o ofensivă ctitoricească, ținând cont de libertatea pe care a primit-o biserica în mod special în Decembrie 1989. Este foarte importantă lucrarea frățiilor voastre, preacucernici părinți, pentru că sunteți trimiși pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioșilor, dar și a vizualiza prezența Ierarhului care v-a hirotonit și v-a trimis în misiune în parohiile respective. Aici, la Sascut, cu mulți ani în urmă nu se vorbea de nicio organizare bisericească. Astăzi, Sascutul parcă este un furnicar cu mulți credincioși harnici, atașați Bisericii, și sunt în comuniune și comunicare totdeauna cu preotul care le este trimis spre a le răspunde nevoilor lor spirituale. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate, vă felicităm din tot sufletul pentru această lucrare și sperăm ca în curând să venim la sfințirea ei".
De asemenea, tot în cadrul acestei slujbe au fost binecuvântate lucrările de renovare a sediului Protoieriei Sascut realizate în ultimul an, iar 13 preoți vrednici, care au dovedit de-a lungul anilor de preoție o activitate pastorală excepțională realizată cu mult devotament și realizări gospodărești remarcabile, au primit rangul onorific de "Iconom Stavrofor".
Protoiereu locului a adus mulțumire Chiriarhului, preoților prezenți, credincioșilor, precum și tuturor ostenitorilor și donatorilor care au pus început bun lucrărilor de zidire a noului paraclis:
"Se cuvine întâi de toate să aducem mulțumire Bunului și Iubitorului de oameni Dumnezeului nostru pentru toate binefacerile pe care cu îmbelșugare mereu le revarsă asupra noastră. Se cuvine să aducem mulțumire Preacuratei Maicii noastre, Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioară Maria pentru binecuvântarea pe care ne-a dăruit-o de a o avea astăzi în mijlocul nostru Icoana ei pe care, prin minune, zic eu, și sunt credincios acestui adevăr, am primit-o, mergând într-un frumos pelerinaj în Sfântul Munte Athos. Vă mulțumim, Înaltpreasfinția Voastră, pentru purtarea de grijă pe care mereu o aveți pentru protopopiatul nostru, pentru preoții și credincioșii Înaltpreasfinției Voastre care, luând modelul părintelui lor duhovnicesc, adică al Înaltpreasfinției Voastre, ne dorim să împlinim toate cu râvnă așa cum am și jurat noi, preoții, la Taina Hirotoniei, să împlinim toate cu râvnă și să le înmulțim în Biserica lui Dumnezeu. Iată-ne la un moment binecuvântat astăzi când punem piatra de temelie pentru fiica tuturor bisericilor din Protopopiatul Sascut, căci așa îmi place să numesc acest paraclis, ca cea care se naște din osteneala și sârguința tuturor parohiilor, dar mai ales a cântăreților pentru ca din jertfa și darul lor, și nu numai, iată că Dumnezeu ne-a binecuvântat să ajungem acest moment astăzi".
Pr. Apostu Ionuț Alexandru