În Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din comunitatea franceză Rosiers, de lângă Paris.
În Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din comunitatea franceză Rosiers, de lângă Paris. Preasfinția Sa, împreună cu Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și cu un numeros sobor de preoți și diaconi din Franța și de la Centrul eparhial din Roman, a oficiat slujba de târnosire a picturii Mănăstirii „Buna Vestire” de la Rosiers. ”În Duminica Sfinților Români, alături de prietenii prietenilor noștri, români de pretutindeni, s-a sfințit pictura din biserica acestei mănăstiri, fapt ce a constituit un prilej de bucurie sufletească pentru noi. Dincolo de efortul de a fi pus bazele acestei mănăstiri, după 1990, a fost preocuparea noastră în ceea ce privește susținerea realizării ansamblului iconografic, prin trimiterea unor pictori din Eparhia noastră, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, sub coordonarea maestrului iconograf Hulașu Ștefan. Aceștia au pus în practică o erminie potrivită acestei biserici de la Rosiers. Iconografia s-a axat pe fresce ale Praznicelor Împărătești și ale Maicii Domnului, la care s-au adăugat Sfânta Cuvioasă Parascheva, care arată spiritualitate românescă, și Sfântul Mathurin de Larchant, un sfânt cinstit în această zonă, de la sfârșitul secolului al III-lea”, a declarat Preasfințitul Părinte Ioachim. Ierarhul s-a arătat impresionat de faptul că, la acest eveniment, au participat, alături de credincioșii afiliați sufletește acestei mănăstiri încă de la începutul anilor 90, și alții, adăugați de-a lungul timpului comunității de la Rosiers. ”Cu acest prilej, ne-am întâlnit cu cei care au fost dintru început aici, care au constituit Asociația cultuală ce susține această mănăstire, dar și cu alți români care s-au adăugat acestei comunități, fiind solidari demersului Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif de a continua viața monastică, de a a susține activitățile misionare, spirituale și culturale de aici. Totodată, pentru a da o conotație deosebită, la sfințirea de astăzi a fost prezentă și o parte a membrilor Permanenței Centrului eparhial de la Roman”, a mai precizat ierarhul de la Roman.
De cealaltă parte, Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif a precizat faptul că evenimentul din ziua serbării Sfinților Români reprezintă o încununare a eforturilor susținute ale obștii monahale de la Rosiers și ale credincioșilor implicați. ”Duminica aceasta ne-a prilejuit bucuria de a sluji împreună cu Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, ocazie cu care am sfințit pictura mănăstirii ”Buna Vestire”, realizată de o echipă de pictori din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Preasfinția Sa a fost la temelia înființării acestei mănăstiri în urmă cu 24 de ani și această îndelungă implicare este încununată astăzi de sfințirea picturii foarte frumoase, rod al muncii și al ostenelilor credincioșilor care iubesc mănăstirea și se implică în viața ei. Ne bucurăm cu atât mai mult, cu cât fiind în străinătate, așezământul monahal de aici a stârnit interesul și căutarea creștinilor români din zona pariziană și nu numai”, a menționat IPS Mitropolit Iosif.
Mănăstirea „Buna Vestire” de la Rosiers, prima așezare monahală de tradiție românească din Occident, a fost fondată în anul 1991 de către PS Ioachim Băcăuanul (pe atunci arhimandritul Ioachim Giosanu), aflat la studii de doctorat în Franța, fiind ajutat de câteva familii și persoane binevoitoare. La început s-a constituit într-o Asociație cultuală, care a avut ca scop obținerea protecției canonice și a aprobării legale de înființare a acesteia.
Întrucât reorganizarea Arhiepiscopiei Române de la Paris nu era atunci definitivată, s-a cerut oblăduirea canonică a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
După ce Părintele Ioachim a fost chemat la treapta de arhiereu al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, administrarea și ocrotirea canonică a revenit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Iosif, Mitropolitul românilor din Europa Occidentală și Meridională, care s-a îngrijit de continuarea lucrărilor și de amenajarea sfântului lăcas, coordonând viața duhovnicească a obștei de la Rosiers. În ziua de 21 mai, la sărbătoarea Sf. Constantin și Elena, a anului 2005, s-a săvârșit slujba de târnosire a acestei biserici de către IPS Mitropolit Iosif, IPS Adrian Hrițcu, Arhiepiscop emerit, și de către PS Ioachim Băcăuanul. Au fost prezenți la acea dată numeroși preoți, călugări, călugărițe, precum și foarte mulți credincioși, pelerini și prieteni ai mănăstirii, bucurându-se de acel moment înălțător și binecuvântat de Dumnezeu.
După târnosirea bisericii, au urmat în decursul timpului și alte lucrări de întreținere și amenajare, de construire a câtorva camere de locuit și a altor dependințe.
În anul 2013 s-a înlocuit tavanul din lemn al bisericii și s-a pregătit pentru pictură. Cu binecuvântarea IPS Mitropolit Iosif și a PS Ioachim Băcăuanul, pictura a fost executată de o echipă de trei pictori, condusă de către domnul Hulașu Ștefan.