În Duminica a cincea după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Parohia Leorda, Comănești, Protopopiatul Moinești.
În Duminica a V-a după Paști (a Samarinencei) credincioșii din Parohia Leorda, Comănești, Protopopiatul Moinești, au trăit bucuria împlinirii duhovnicești prin participarea la slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. După un efort depus de-a lungul a 36 de ani de către comunitatea parohială păstorită de preotul Constantin Cucu, lucrările de zidire și înfrumusețare ale ansamblului ecleziastic au primit binecuvântarea lui Dumnezeu prin rugăciunile înălțate de doi ierarhi și un sobor numeros de preoți.
Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii sub protia Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, de către un numeros sobor de preoți din Protopopiatul Moinești. Apoi, a fost oficiată slujba de sfințire a ansamblului ecleziastic parohial de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, alături de Preasfințitul Părinte Andrei, în prezența preoților și a diaconilor, a oficialităților centrale și locale, dar și a mulțimii pelerinilor veniți pentru a participa la acest moment de har.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre importanța acestui moment pentru comunitatea Parohiei Leorda și despre lucrarea sfințitoare a vieții comunității care se împlinește în lăuntrul locașului de închinare:
„În contextul sărbătorilor pascale am asistat astăzi la „reînvierea” acestui sfânt locaș care cu osteneală s-a ridicat de către bunii credincioși ai Comăneștiului, plin de istorie și de oameni care și-au dăruit viața apărând credința și aceste ținuturi. Noi am consacrat acest lăcaș pentru a deveni o Poartă a Cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. Dacă Biserica este Trupul tainic al Domului nostru Iisus Hristos, formată din fiecare dintre noi, pentru a ne întâlni cu Dumnezeu în tainele Bisericii sau pentru a împlini nevoile spirituale ale comunității parohiale este nevoie de zidirea de biserici. Orice lăcaș de cult, după consacrare, devine un loc spiritual, un loc unde se împărtășește cuvântul lui Dumnezeu, un loc unde se dăruiește Hristos total în Sfânta Euharistie, și orice lucru sfințit în această biserică participă la viața spirituală a credincioșilor care se adună în rugăciune în lăuntrul său. Astăzi am venit să binecuvântăm osteneala și râvna frățiilor voastre. Biserica nu dă naștere oamenilor care se pregătesc să ocupe în societate anumite funcții, ci ea dă naștere sfinților, de aceea suntem chemați să ne sfințim prin Hristos și astfel vom împlini voia Lui adăugându-ne ca o cărămidă vie la edificiul spiritualității înaintașilor”.
În cuvântul său, preotul Costel Mareș, protopop al Protopopiatului Moinești, a prezentat retrospectiva lucrărilor de zidire și înfrumusețare a ansamblului parohial de la Leorda, precum și activitatea duhovnicească desfășurată în această parohie sub coordonarea preotului Constantin Cucu. Pentru întreaga activitate desfășurată și efortul depus în coordonarea acestor lucrări, la propunerea protopopului Costel Mareș, preotul Constantin Cucu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim distincția de Iconom stavrofor, iar ctitorii au primit diplome de vrednicie, ca recunoștință pentru implicarea în viața Bisericii și sprijinirea lucrării de înfrumusețare a lăcașurilor sfinte.
La finalul evenimentului, preotul Constantin Cucu a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezența în parohie și oficierea slujbei de sfințire, precum și soborului slujitorilor și pelerinilor.