Duminică, 7 iulie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a sfințit Altarul de vară, din cadrul Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău, edificat sub oblăduirea „Sfinților Români”.
Evenimentul a debutat de dimineață cu slujba de sfințire a apei (Aghiasma mică) și sfințirea Altarului de vară, oficiate de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Ziua a continuat într-o atmosferă de aleasă bucurie duhovniceasă cu săvârșirea Sfintei Liturghii, sub protia IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de părintele protopop, Eugen Ciuche, Protopopiatul Bacău și un sobor de preoți și diaconi. În cadrul acesteia a fost oficiată slujba Parastasului pentru toți cei adormiți, fiind incluse și persoanele cu deficiențe de vedere ca parte a „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și a „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, iar spre finalul Sfintei Liturghii, la momentul chinonicului, un grup de nevăzători, îmbrăcați în costume populare, au interpretat câteva cântece, printre care și o melodie intitulată „Aș vrea să văd”.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către pr. prof. dr. Eduard Cozma care a subliniat semnificația pericopei evanghelice și a Duminicii închinate Sfinților Români:
„Când Hristos devine exterior, nu mai ai nici o șansă să te întâlnești cu El, această graniță care există în mintea fiecăruia dintre noi este granița dintre credință și rațiune. Aceasta nu a existat în mintea Sfinților Apostoli, iar Hristos a sesizat acest lucru, de aceea le-a cunoscut sufletul și i-a chemat și ei au răspuns direct, prompt, fără să cadă pe gânduri. Trebuie să recunoaștem că nu suntem niciodată atenți la ceea ce lăsăm în viață atunci când alegem ceva. Suntem atenți la alegere, dar nu mai realizăm ceea ce lăsăm. Dacă alegi lucruri bune și plăcute lui Dumnezeu și renunți la Hristos, ai ales degeaba. În fiecare botezat stă un Sfânt, dar ca să descoperi Sfântul din tine trebuie să descoperi toate impuritățile care schimonosesc Chipul lui Hristos din tine. Duminica Sfinților Români, nu este o sărbătoare în care naționalizăm Sfințenia ci una în care subliniem vocația universalității Ortodoxiei”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a menționat importanța Sfinților Români în viața credincioșilor, a imnelor pe care, cu dragoste și râvnă, le-a alcătuit spre cinstirea acestora. De asemenea, IPS Ioachim a prezentat și o carte de rugăciuni, alcătuită de Înaltpreasfinția Sa și scrisă în alfabet Braille, pentru nevăzători:
„Această dorință este una a întregii Bisericii noastre, care voiește ca Sfinții săi să fie proclamați în anumite zile, iar calendarul ortodox român este presărat în toate lunile cu câte un Sfânt Român sau mai mulți, semnalați în culoarea albastru. Biserica Română are acest drept canonic de a alcătui slujbele pentru Sfinți, iar în acest context Dumnezeu m-a învrednicit să scriu câteva slujbe și acatiste pentru aproximativ 60 de Sfinți Români. Această carte este una de studiu, un manual, un îndreptar liturgic, care aduce anumite criterii cât mai aproape de adevăr și de tezaurul Ortodoxiei. Aceste trei volume pot fi studiate de orice dorește să afle cum poate fi alcătuită o slujbă sau un acatist în Biserica noastră.
Referitor la cartea de rugăciuni dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim a menționat: „Această carte va fi folosită și de către acești oameni care văd mai bine decât noi, văd cu ochii minții dincolo de imanent în transcendent”.
Pe lângă cartea de rugăciuni, membrii Asociației Nevăzătorilor din filialele Bacău și București au primit și cartea Sfintei Matroana din Moscova, „Vă văd, vă aud și vă ajut", redactată în alfabet Braille. Proiectul a fost implementat de Parohia „Sfinții Trei Ierarhi" din Bacău, coordonat de preotul paroh, Aurel Cîrlan, cu ocazia anului omagial.
Alte daruri dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere au constat în cărți în format audio, puse la dispoziție prin implicarea părintelui consilier, Ilarion Mâță, Sectorul Social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
De asemenea, Părintele Arhiepiscop a oferit distincții de vrednicie domnului Valentin Dobre și doamnei Munteanu Raluca–Elena, pentru sprijinul acordat înnoirii și înfrumusețării ansamblului ecclesial al bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău și a Altarului de vară „Sfinții Români” precum și doamnelor Laura Damian, Președinte ANR – Bacău și Alina Andrei, pentru dedivarea în actul medical și grija față de cei aflați pe patul de suferință.
Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de absolvenți ai Facultății de Teologie și ai Conservatorului de Muzică din Iași.
Istoric - Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău
Amplasată în zona de Nord a orașului, Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” a luat naștere în anul 1991, sfințirea capelei având loc în data de 10 noiembrie 1996, de către ierarhul de pioasă amintire, Eftimie Luca, la acea vreme, al Romanului și Hușilor. Piatra de temelie a bisericii mari a fost pusă în anul 2000, iar sfințirea a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în data de 15 octombrie 2006.
Lăcașul de cult este construit din lemn, în formă de cruce, purtând amprentă arhitectonică moldovenească a stilului ștefanian. În anul 12 octombrie 2016, pentru dinamizarea activităților s-au pus bazele unui Centru social-medical și cultural-educațional, realizat prin extinderea și mansardarea fostei capele, parter și etaj cu o suprafață de 778 mp, amprenta la sol fiind de 389 mp.
În cadrul Așezământului parohial, copii, tineri și vârstnici beneficiază de servicii sociale, medicale, psihologice, culturale și educaționale. În anul 2020, sub îndrumarea părintelui paroh Aurel Cîrlan, având sprijinul preoților slujitori Marian Gliga și Mihai-Flavius Balaban, biserica a trecut prin lucrări de înnoire, fiind izolată la exterior și înlocuit acoperișul cu tablă, iar la interior fiind schimbată tâmplăria.
La data de 26 iulie 2020, s-a pus piatra de temelie a Altarului de vară, în formă hexagonală, din lemn, acoperită cu tablă și edificată pe fundație de beton.
Constantin-Răzvan Popovici