Joi, 27 ianuarie, de pomenirea Aducerii moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, coordonați de profesorii de discipline teologice din unitate, au participat la o serie de activități realizate în cinstea sf. Trei Ierarhi, patronii învățământului teologic.
Din 1936, în urma deciziei luate la Conferința Panortodoxă de la Atena, școlile teologice marchează prăznuirea Sfinților Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur ca ocrotitori ai învățământului teologic. Delegatul Chiriarhului Romanului la eveniment a fost părintele arhimandrit Dr. Andrei Ioniță, care a adus în mijlocul elevilor binecuvântarea arhierească a Întâistătătorului Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Ziua a început cu un concurs de cultură teologică ce s-a desfășurat în sala Iconom Dimitrie Matcaș. Părintele profesor Bogdan Vasile Ciobanu a conceput o suită de întrebări din bio-bibliografia sfinților Trei Ierahi, la care elevii au răspuns lucrând în echipe, după ce părintele arhimandrit a tras la sorți componenții acestora, precum odinioară sfinții apostoli au tras la sorți pentru alegerea la apostolat a sf. Matia – Fapte 1, 26.
Sub protia părintelui arhimandrit, la slujba Vecerniei din Paraclisul Sf. Gheorghe au participat profesorii preoți din instituție și elevii, coriștii interpretând, sub coordonarea pr. Prof. Vlăduț Samoilă și arhid. Alexandru Tecucianu, și o serie de imne din slujba Sf. Trei Ierarhi. La sfârșitul slujbei, după un iscusit cuvânt de învățătură al părintelui Andrei Ioniță, în care au fost evocate momente din viața și misiunea Sf. Trei Ierarhi, a avut loc premierea concursului, participanții primind ca daruri dispozitive electronice de stocare și stimulente financiare.
„Trăim un moment duhovnicesc în contextul prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi ca patroni ai învățământului teologic. Înaltpreasfințitul Ioachim binecuvintează această lucrare, din moment ce învățământul constituie cea mai nobilă formă de slujire, iar Sf. Trei Ierarhi se identifică cu slujirea filantropică, cu slujirea educațională, cu slujirea liturgică, pastorală și misionară. Prilejul acesta ne oferă ocazia de a aduce mulțumire lui Dumnezeu. Elevii liceelor teologice și studenții facultăților de teologie vor găsi în personalitățile celor trei sfinți modele de bună practică, din moment ce, potrivit tradiției Bisericii, Sf. Vasile e brațul care lucrează, sf. Grigorie e capul care cugetă iar sf. Ioan e gura care grăiește. În primul rând, pentru elevi sfinții Trei Ierarhi sunt modele de muncă, de stăruință și credință. Tezaurul cu care sfinții au înzestrat Biserica reprezintă un reper în formarea acestor tineri ca aspiranți la slujirea lui Dumnezeu prin faptă, cuvânt și discernământ” a precizat delegatul Centrului Eparhial la eveniment.
Pr. Ionuț Amărinii