Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, prăznuit în Parohia Berești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în ziua de pomenire a Sfântului Marelui Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, la Parohia Berești din Protoieria Sascut a avut loc un eveniment menit să aducă bucurie pentru comunitatea din această zonă prin serbarea primului hram al parohiei. 

Prin grija părintelui protopop Vasile Abageru și prin implicarea cu multă dragoste și abnegație pentru comunitatea sa a preotului paroh Burduja Petru, la Parohia Berești s-au conturat câteva zile spirituale de trăire intensă pentru cei care au dorit, din mijlocul comunității, să participe la serbarea ocrotitorului bisericii, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. 

Sfânta Liturghie a debutat în dimineața zilei de 20 Iulie a.c. și a fost săvârșită de către un sobor de preoți aflați sub protia părintelui protoiereu. Delegatul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim la acest frumos eveniment a fost părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și activități cu tineretul, din cadrul sectorului cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

De asemenea, părtași bucuriei acesteia au fost și oficialitățile locale ale comunei Sascut, în persoana domnului primar și a domnului vice-primar.

În cuvântul său, părintele inspector a vorbit despre implicarea tinerei generații în misiunea Bisericii ca și factor decizional pentru creștinii de mâine:

“Sfântul Pantelimon este un model de doctor fără de argint, care fiind foarte învățat pentru vremea sa a avut o convertire specială prin întâlnirea cu duhovnicul său părintele Ermolae. Acesta a fost convertit la credința creștină folosind astfel talantul dăruit de Dumnezeu pentru vindecarea tuturor celor bolnavi și aflați în suferință trupească. Mai mult decât atât, acesta s-a rugat pentru prigonitori săi care l-au supus la cazne și la final l-au decapitat, crezând că fac misiune împăratului lor pământesc. Sfântul, prin puterea rugăciunii și prin dimensiunea infinită a credinței, a reușit să rămână tămăduitor și vindecător până în zilele noastre pentru toți cei care apelează la el cu speranța vindecării trupești și sufletești.”

De asemenea, părintele Marari a prezentat o cateheză cu tema “Pseudo-modele de rugăciune astăzi; tendința generației tinere de a înlocui rugăciunea și învățătura creștină cu practici ale religiilor necreștine”.

La finalul cuvântului său, acesta a citit, alături de credincioși, o rugăciune pentru sănătate compusă de părintele Arhiepiscop Ioachim din Cartea de rugăciuni, apărută la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

(Pr. Ionuț-Alexandru Apostu)