Astăzi, 13 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur (344/354 - 407), la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman a avut loc Sfânta Liturghie arhierească la care au participat preoții slujitori de la catedrală precum și preoți ai protopopiatului Roman.
Astăzi, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur (344/354 - 407), la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman a avut loc Sfânta Liturghie arhierească la care au participat preoții slujitori de la catedrală precum și preoți ai protopopiatului Roman. În cadrul slujbei, tânărul teolog Alin Ionuț Ciobanu a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama Parohiei Bucșești II, Protopopiatul Moinești. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a vorbit celor prezenți despre importanța personalității acestui sfânt, despre actualitatea misiunii preoțești în societatea contemporană și despre valoarea inestimabilă a Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan pentru viața duhovnicească a creștinului, ea adunând în comuniune euharistică, de peste 1600 de ani, clerul și credincioșii Ortodoxiei de pretutindeni.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, în contextul declarării anului 2015 ca „An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, însoțit de preoții Protopopiatului Roman, de preoții și ostenitorii Centului eparhial, precum și de credincioșii prezenți au mers în procesiune purtând icoane și odoare sfinte, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, până la muzeul aflat în latura stângă a turnului clopotniță, ctitorit de ierarhul Melchisedec Ștefănescu, pentru a venera felonul Sfântului Ioan Gură de Aur.
Acest sfânt vestigiu aflat în patrimoniul cultural și artistic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost dăruit de Împăratul Manuil al II-lea Paleologul domnului Moldovei, Alexandru cel Bun. Prima mențiune referitoare la acest veșmânt datează din anul 1653, din timpul vizitei în Moldova a Patriarhului Macarie al III-lea Zain al Antiohiei. Însoțitorul acestuia, diaconul Paul de Alep, consemna în jurnalul său că în ziua de 13 noimbrie, la sărbătoarea Sfântului Ioan, Episcopul Romanului Anastasie, s-a îmbrăcat cu felonul Sfântului Ioan, pe care obișnuia să-l îmbrace în fiecare an cu prilejul aceastei zile de serbare.