Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ocrotitorul Parohiei Slobozia Bacău II

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 28-30 August 2024, în Parohia Slobozia Bacău II din Protoieria Sascut s-a desfășurat un bogat program liturgic-duhovnicesc cu prilejul Sărbătorii Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei și ocrotitor al bisericii din această comunitate parohială.

Programul sărbătorii hramului a început cu ziua de 28 August când începând cu ora 18, un sobor de preoți a săvârșit Slujba Aghesmei și Taina Sfântului Maslu în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni pentru ca Bunul Dumnezeu să dăruiască vindecare sufletească și trupească, dar și iertare de păcate atât celor prezenți cât și celor care au fost pomeniți la slujbele din aceste zile.

Joi, 29 August, în prima parte a zilei a fost săvârșită Slujba Utreniei, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și Sfânta Liturghie, iar la ora 18:30 a fost întâmpinată Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, după care, un sobor de preoți sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nicolae Dănilă, exarh al mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului, a săvărșit Slujba Vecerniei unită cu Litia.

Vineri, 30 August, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Varlaam, un sobor de preoți a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nicolae Dănilă, care a trasmis în cuvântul de învățătură binecuvântarea Ierarhului și a vorbit despre însemnătatea acestei zile pentru întreaga comunitate:

„Se cuvine să mulțumim Bunului și Atotputernicului Dumnezeu pentru Liturghia din această Sfântă și mare zi în care prăznuim pe unii din ierarhii de seamă și destoinici ai bisericii noastre strămoșești.

Dacă suntem atenți la calendar, vedem că sunt prăznuiți astăzi Sfinții patriarhi ai Constantinopolului, Alexandru, Ioan și Pavel și pe lângă ei, Biserica a hotărât să se prăznuiască și pe cei doi mari Ierarhi ai Moldovei: Varlaam, Mitropolitul Moldovei și ocrotitor al acestui Sfânt Lăcaș și Sfântul Ierarh Ioan, Episcopul Romanului, de la Râșca și Secu.

Pentru a parcurge acest urcuș duhovnicesc, pornim de la cuvintele Sfântului Prooroc David, care spune <<Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi, Dumnezeul lui Israel>>.

De ce se face Dumnezeu minunat întru sfinții Săi? Nu pentru că sfinții ar da Sfințenia lui Dumnezeu sau sfinții ar aproba Sfințenia lui Dumnezeu ci pentru că Lumina necreată a lui Dumnezeu face ca sfinții să se odihnească în ea.

Dumnezeu dăruiește ca răsplată sfinților Săi Lumina cea necreată, Lumina cea neînserată de care vorbesc atâția mari părinți între care amintim pe Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Siluan Athonitul, Sfântul Grigorie Palama și alți Sfinți Părinți care au vorbit de această Lumină necreată a lui Dumnezeu care îl face pe omul care merge pe acest urcuș duhovnicesc să ajungă la cuvintele Sfântului Apostol Pavel care spunea că <<Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine>>".


La final, parohul acestei comunități, Pr. Grama Marian Teofil a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântarea oferită în desfășurarea acestui program special în cinstea hramului, Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nicolae Dănilă pentru prezență, preoților și credincioșilor prezenți, precum și tuturor ctitorilor și ostenitorilor care s-au implicat în construirea și înfrumusețarea acestei Sfinte Biserici închinată Sfintei Treimi, dar și Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.


Pr. Apostu Ionuț Alexandru