Sfântul Cuvios Antipa sărbătorit la Mănăstirea Calapodești

Duminică, 10 ianuarie 2021, în Duminica după Botezul Domnului, credincioși de pe Valea Zeletinului și pelerini din alte zone  ale țării au participat la sărbătoarea hramului Mănăstirii din satul Calapodești, comuna Dealu Morii, județul Bacău, care îl are ca ocrotitor pe Sfâtul Antipa.

 

La acest eveniment duhovnicesc, a fost prezent Preacuviosul Părinte Vicar- administrativ Pimen Costea, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Primind invitația părintelui Stareț, Ieromonah Calinic Corceag, au mai participat în această zi de sărbătoare a hramului Mănăstirii, preacuvioși părinți, stareți, părintele Abageru Vasile, protopop de Sascut, un sobor de preoți din cadrul Protoieriei Sascut, oficialități, precum și alți invitați.

După oficierea slujbei Acatistului și a Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele Vicar, care a transmis celor prezenți arhierești binecuvântări din partea Ierarhului, apoi a evidenţiat viaţa sfântă, virtuţile, credinţa şi activitatea misionară a Sfântului Antipa pe aceste meleaguri, prezentându-l pe acesta ca un exemplu de dascăl al rugăciunii atât în viața pământească, cât și călăuzitor în viața cerească.

La final, părintele stareț a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru grija duhovnicească pe care o poartă pentru această oază de rugăciune închinată Sfântului Cuvios Antipa, Printelui Vicar și preoţilor împreună slujitori, oaspeţilor şi tuturor credincioşilor pentru bucuria de a fi împreună în rugăciune la această sărbătoare închinată ocrotitorului Mănăstirii Calapodești, al județului Bacău dar și al Eparhiei Romanului și Bacăului.

 

"Sfântul Antipa de la Calapodești s-a născut în anul 1816, în localitatea Calapodești, din județul Bacău și a trecut la cele veșnice în ziua de 10 ianuarie 1882, la vârsta de 66 de ani, în Mănăstirea Valaam, din Rusia.

Numit și Antipa Athonitul sau Antipa Românul, a fost un călugăr creștin-ortodox originar din Moldova, care este venerat ca sfânt de Biserica Ortodoxă. A trăit în mănăstiri de la Muntele Athos, din Moldova și din Rusia, fiind un îndrumător duhovnicesc vestit. El a fost canonizat de mănăstirile din Muntele Athos în anul 1906, cultul său fiind extins și în celelalte biserici ortodoxe.

Cea mai mare nevoință a lui era rugăciunea cea de foc a inimii, prin care neîncetat slăvea pe Dumnezeu, izgonea duhurile cele necurate și gusta din bucuriile cele negrăite ale Duhului Sfânt. La aceasta adăuga post îndelungat, privegheri de toată noaptea, lacrimi, metanii și alte neștiute osteneli duhovnicești. Săvârșea încă adesea dumnezeiasca Liturghie și se ruga mult pentru lume și pentru țara în care s-a născut”.

Pr. Gabriel Albu