În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de P. Cuv. părinte Pimen Costea, vicar eparhial, și împreună cu un mic sobor de părinți slujitori și diaconi ai catedralei.
Catedrala arhiepiscopală ,,Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei. Credincioșii, respectând normele impuse privind limitarea răspândirii noului coronavirus, au participat la Dumnezeiasca Liturghie, fiind în rugăciune alături Chiriarhul locului.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a oferit celor prezenți, cler și popor, un cuvânt de învățătură subliniind pilda de urmat a Sfântului Andrei, Încreștinătorul poporului român.
Astăzi, în mod deosebit serbăm pe Sf. Andrei, Apostolul neamului nostru românesc. Tot românul simte că face parte dintr-o biserică Apostolică, una cu tradiție și istorie. Oricât ai încerca să desparți istoria de biserica neamului din care se constituie biserica în Hristos, nu se poate! Cei care suntem mai în vârstă, ne amintim că pe vremea comunismului s-au încercat să se desprindă cele două instituții emblematice pentru poporul român, încercând să se facă o istorie a neamului nostru bine credincios fără școala duhovnicească la care s-a format poporul român. După cum știți, Școala este o prelungire a pridvorului bisericii, tocmai de aceea este important să știm că Sfânta Biserică în forma ei instituțională a format școala, a format grupuri de învățământ, nu numai religios, ci și istoric și de cultură generală. Biserica face parte din ființă neamului, întrucât a avut șansa să fie semănată în părțile noastre, ale ținutului carpato-danubian și a Pontului Euxin prin sămânța Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. S-a semănat aceasta prin Sfântul Apostol Andrei, el fiind cel care a semnat actul de botez al neamului românesc când era în formare ca și civilizație și cultură.
De asemenea, Ierarhul a făcut mențiuni cu privire la faptul că Biserica este cea care uneşte de aproape două mii de ani pe toţi românii în acelaşi cuget şi credinţă strămoşească, explicând că doar în Hristos toate lucrurile capătă sens.
Biserica este locuința lui Dumnezeu! El este Calea, Adevărul și Viața. Noi având conștiința că facem parte din Biserica lui Iisus Hristos, înseamnă că El locuiește în noi și noi întru El. Taina persoanei noastre participă la Taina Persoanei Lui și invers. Ne căutăm reciproc pe drumul Adevărului și dacă nu abdicăm de la aceasta, Hristos ne ține sub mantia iubirii milostive care a fost întinsă peste tot Cosmosul, peste lume și peste sufletele noastre. Avem o țară, avem simboluri prin care noi ne edificăm și ne definim în contextul istoriei, a bisericii și a civilizațiilor și religiilor.
Tot acum, Părintele Arhiepiscop Ioachim a felicitat cu prilejul serbării ocrotitorului spiritual pe părintele Andrei Ioniță, exarh cultural. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Paraschevi” a Catedralei ,,Sf. Cuv. Parascheva”. (pr. Daniel-Ionel Marari)