Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vineri, 13 august a.c, o delegație de la Centrul eparhial Roman a așezat în Parohia Păncești din Protoieria Sascut, un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești.
O delegație condusă de părintele protosinghel Gabriel Roșu de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman s-a deplasat către comunitatea parohială din Păncești și a fost întâmpinată de către părintele protopop Vasile Abageru, autoritățile locale și copiii din Ansamblul Folcloric local Dorulețul. În sunetul clopotelor s-a așezat în sfânta biserică racla cu sfintele moaște, în cadrul slujbei Vecerniei și apoi s-a săvâșit Taina Sfântului Maslu de către un sobor numeros de preoți din Cercul pastoral "Sf. Antipa de la Calapodești" al Protoieriei Sascut.
Această părticică a sfintelor moaște a fost dăruită comunității pânceștene de către Mănăstirea “Sf. M. Mc. Iacov Persul” Sireți, din raionul Strășeni, Republica Moldova, prin Starețul Porfirie Dobre.
La final, părintele protosinghel Gabriel Roșu a dat citire Hrisovului întocmit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și a rostit un cuvânt de învățătură, prin intermediul căruia a transmis credincioșilor prezenți binecuvântarea Chiriarhului și le-a vorbit despre faptul că însăși viața Maicii Domnului este o adevărată pildă de viețuire creștină:
“Maica Domnului nu a rostit nicio predică. Singura ei cuvântare este cea de la nunta din Cana Galileii: <<Faceți tot ceea ce vă va spune>>. Nu a scris nimic, dar însăși viața ei este o predică. Toată viața Maicii Domnului este o predică vie, un exemplu viu începând cu vârsta de trei ani când a fost dusă la Templu și continuând cu vârsta de 15 ani când L-a născut pe Mântuitorul. După acestea, timp de 33 de ani ia parte la toate activitățile mântuitoare ale Domnului Hristos și după Înălțarea la Cer oferă diverse sfaturi Sfinților Apostoli. Putem spune prin acestea că prima parte a vieții sale a fost una isihastă, retrasă, plină de rugăciune și o a doua parte cu implicații sociale profunde fiind alături de toți oamenii care aveau nevoie de ajutor”.
Totodată, părintele protosinghel a amintit și de Sfântul Antipa de la Calapodești care a avut o mare evlavie față de Sfânta Fecioara și a devenit astfel un următor al ei:
“Sfântul Antipa a intrat de tânăr în viața monahală urmând exemplul Maicii Domnului: liniștirea și rugăciunea. Deci, Sfântul Antipa este un următor al Maicii Domnului ca și ceilalți sfinți care s-au detașat de toate cele pământești și au urmat lui Dumnezeu. Această liniștire de care am amintit reprezintă o păzire a gândului, o renunțare la patimi. Cu cât omul se roagă mai mult, cu cât își păzește mintea mai mult, cu atât devine mai liniștit, mai predispus spre virtute”.
Evenimentul duhovnicesc din această zi face parte din sărbătoarea hramului acestei parohii, hram închinat marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului, care va continua și în zilele următoare după cum urmează:
Sâmbătă, începând cu ora 18.30, se va oficia slujba Privegherii și Prohodul Maicii Domnului;
Duminică, începând cu ora 7.30, se va săvârși slujba Ceasurilor, Acatistul și Sfânta Liturghie.
În cuvântul de final, părintele paroh, protoiereul Vasile Abageru, a mulțumit Bunului Dumnezeu și Preacuratei Maicii Sale, precum și Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru că a făcut posibil ca Sfântul Antipa de la Calapodești să fie, începând din această zi, mereu în mijlocul credincioșilor parohiei și a celor din comuna Sascut. De asemenea, a mulțumit tuturor enoriașilor, consilierilor parohiali, domnului Primar Răuță Ioan și domnului viceprimar Apostol Ionel, cărora le-a oferit câte o icoană cu Sfântul Antipa și a făcut invitația tuturor celor prezenți de a participa în rugăciune și la evenimentele ce vor avea loc zilele următoare.
La final, fiecare preot și toți credincioși prezenți au primit câte o iconiță cu Sf. Antipa, iar copiilor le-au fost oferite pachete cu dulciuri.
(Apostu Alexandru, asistent social al Protoieriei Sascut)