Sfânta Liturghie arhierească la Centrul eparhial de la Roman

Marți, 21 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul reședinței arhiepiscopale din Roman.

În ziua de prăznuire a Intrării Maicii Domnului în Biserică, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul reședinței arhiepiscopale din Roman, în prezența soborului monahiilor de la Centrul eparhial. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre evenimentele din viața Maicii Domnului consemnate în Protoevanghelia lui Iacov, referindu-se în mod deosebit la episodul de la vârsta de 3 ani când a fost adusă de părinții săi Ioachim și Ana la Templul din Ierusalim, despre șederea timp de 12 ani în rugăciune și reculegere alături de fecioarele consacrate și despre pregătirea duhovnicească pentru a deveni Maica Fiului lui Dumnezeu întrupat.

Referindu-se la perioada petrecută în locul care avea valoarea cea mai importantă în conștiința religioasă a iudeilor, fiind încărcat de sfințenia prezenței lui Dumnezeu și a vestigiilor care marcau simbolic ocrotirea poporului ales de către Iahve (Toiagul lui Aaron, Chivotul Legii și Șarpele de aramă), Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a remarcat faptul că Fecioara Maria și-a păstrat curăția vieții devenind ea însăși biserică în care a ales să locuiască Fiul lui Dumnezeu: „A stat și s-a pregătit în templu și a devenit ea însăși templu. A plecat din templu devenind mai mare decât templul din Ierusalim, purtând la plinirea vremii pe Mesia Cel prezis de proroci, Logosul întrupat al lui Dumnezeu, venit între oameni pentru a-i scoate din robia păcatului și a morții”.

Totodată, Înaltpreasfinția sa a vorbit despre nevoința creștinului din timpul Postului Crăciunului, despre rugăciune, spovedanie și împărtășanie, ca elemente ale vieții duhovnicești necesare înnoirii spirituale a celui care se pregătește pentru a deveni loc al lucrării lui Dumnezeu: „Templul nostru este trupul pe care trebuie să-l ținem în curăție, să-l îngrijim duhovnicește prin rugăciune, post și osteneli duhovnicești. Nu să-l pedepsim sau să-l înjosim, ci să-i acordăm îngrijirea necesară, alimentară sau medicală, atunci când este nevoie. Medicamentul duhovnicesc este superior celui din farmacii, deoarece medicamentul cel mai important și mai eficient din punct de vedere religios este fructul rugăciunii curate adresate Maicii Domnului, care mijlocește pentru noi înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Totodată, medicamentul nemuririi, care este Sfânta Împărtășanie, ne ajută să înnoim firea noastră, transformând-o în biserică a prezenței lui Hristos, noi fiind membri ai Trupului Său tainic, ai Bisericii în care Hristos lucrează toate în toți”.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Centrul eparhial.