Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala din Roman, în Duminica Ortodoxiei

În prima duminică din Postul Mare, cunoscută sub denumirea de Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. În cadrul liturgic au fost oficiate două hirotonii.

Credincioșii romașcani au avut bucuria de a se întâlni în comuniune de rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim în Catedrala arhiepiscopală din Roman cu prilejul participării la Sfânta Liturghie în prima duminică din Postul Mare. După citirea pericopei evanghelice, părintele consilier eparhial Ilarion Mâță a dat citire mesajului pastoral al membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, transmis anual Preacuviosului cin monahal, Preacucernicului cler și preaiubiților credincioși din cuprinsul Patriarhiei Române în Duminica Ortodoxiei, în care se rememorează biruința dreptei credințe în fața ereziei iconoclaste și se reamintește istoria și importanța sfintelor icoane în Ortodoxie.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Alexandru Oprea a fost hirotonit diacon, iar diaconul Vlad Gabriel Țuțurlan a fost hirotonit preot pe seama Catedralei arhiepiscopale din Roman.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre înțelesul duhovnicesc al Ortodoxiei care trebuie înțeleasă ca un mod de viață și nu ca o religie: „Astăzi este o zi de mare importanță în care suntem chemați să participam la viața Bisericii prin mărturisirea credinței curate și drepte. Ortodoxia este un mod de viață, o cale de a urma lui Hristos, un mod de a duce viața în Hristos și cu Hristos în puterea Duhului Sfânt, în Biserică. Ortodoxia nu este o religie, ci este viața în Hristos la care suntem chemați să participăm și participând la această viață înseamnă că suntem mădulare ale Trupului tainic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Taina Bisericii este prelungirea tainei vieții lui Hristos în noi, căci Hristos nu are alte mâini decât pe cele ale noastre, nu are altă vorbă decât cea inspirată din cuvântul lui Dumnezeu, nu are alte picioare decât picioarele care merg pe calea pe care El ne-a așezat. Deci a merge cu Hristos și prin Hristos înseamnă a rămâne la El, a cina împreună cu El, a petrece împreună cu El o vreme sau toată viața, căci suntem îndemnați ca toată viața să o dăm lui Hristos”.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre demnitatea de a fi ortodox și despre Dumnezeu Care Se manifestă în lucrarea Sa prin faptele creștinului: „Ortodoxia este dreapta credință, dar Ortodoxie înseamnă și ortopraxie, căci Hristos ne spune: milă voiesc, iar nu jertfă. Liturghia este cea care preface, care transformă, metamorfozează pe fiecare dintre noi, de aceea a fi ortodox înseamnă o mare demnitate. Poporul nostru este un popor religios, un popor credincios. Câtă luptă este acum în lume pentru a se nimici esențialul unui popor care înseamnă civilizație, istorie, tradiții, cutume, obiceiuri care întregesc această frumoasă credință ortodoxă pe care o avem ca dar de la Dumnezeu. A fi ortodox înseamnă a fi în permanentă căutare și mișcare, iar atunci faptele nu mai sunt ale tale, ci sunt ale lui Hristos Care Se manifestă prin tine către aproapele, care este fiecare om, indiferent statură, statut social, nivel de civilizație și de competențele lui pe care le are în această viață”. 

Referindu-se la activitatea misionară a Bisericii și la îndemnul adresat de membrii Sfântului Sinod în cuvântul pastoral la Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a readus în actualitate câteva dintre proiectele social-caritabile desfășurate în Eparhia Romanului și Bacăului în anul 2023 cu sprijinul financiar rezultat din colecta anuală organizată în prima duminică din Postul Mare, amintind de activitatea care se desfășoară în cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” din Roman, dar și de cel mai mare proiect medical eparhial: „Eparhia noastră nu este insensibilă la nevoile fiilor și fiicelor duhovnicești aflați în dificultate de vreme ce Hristos ne-a poruncit să hrănim pe cei flămânzi, având astfel temei biblic pentru această misiune. Ortopraxia a fost întemeiată de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos Care invită pe apostoli să dea pâine celor care Îl ascultau. Atunci când ești flămând, Hristos este Cel care te satură atât prin cuvânt, cât și prin pâinea cea spre ființă, care coboară din cer. Anul trecut Eparhia noastră a participat la Fondul Central Misionar cu suma de 70.000 lei. În cele 24 de organizații care funcționează cu binecuvântarea noastră, 90.000 de persoane aflate în situații de risc au fost sprijinite medical, educațional și financiar, bătrâni aflați în dificultate, copii orfani și cu risc de abandon școlar, persoane cu deficiențe sau familii cu lipsuri materiale au fost beneficiarii ortopraxiei noastre organizată instituțional de Centrul eparhial. Cea mai cunoscută organizație prin care este cunoscută Eparhia noastră este Fundația „Episcop Melchisedec” în care funcționează o grădiniță și o școală, iar pentru viitor, cel mai însemnat proiect eparhial rămâne reabilitarea Spitalului Precista Mare, pe care predecesorii noștri l-au ridicat. Păstrați cu demnitate credința și ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să răsplătească milostenia voastră pe care o faceți cu dragoste. Binecuvântată să fie Sfânta noastră Ortodoxie și binecuvântați să fie cei care sunt mădulare ale Bisericii noastre dreptmăritoare”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Paraschevi a Catedralei arhiepiscopale din Roman.