Serbarea zilei de 24 Ianuarie 1859 în Parohia Izvoarele

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, ziua de 24 ianuarie 1859, zi în care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, a fost serbată în Parohia Izvoarele, din municipiul Bacău.

În conformitate cu recomandarea Patriarhiei Ortodoxe Române, la Sfânta Liturghie oficiată duminică, 24 ianuarie 2021, în biserica Parohiei Izvoarele, au fost pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Te Deum-ului, de către preotul paroh Cloșcă Ciprian, împreună cu preoții slujitori, pr. Ilisei Laurențiu și Pr. Sohodoleanu Gabriel, în prezența membrilor Consiliul parohial și a celorlalți credincioși prezenți.

Preotul paroh, în cuvântarea sa, a reiterat circumstanțele şi efectele împlinirii dezideratului de unire a Țării Românești cu Moldova, aceasta fiind unirea de bază pentru Unirea Transilvaniei cu România, realizată la 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia. De asemenea, au fost reliefate și eforturile de veacuri ale marilor cărturari și ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, pentru unitatea și unirea românilor, precum Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, episcopul Melchisedec Ștefănescu al Romanului, dar și al boierilor băcăuani, printre care boierul Pavălachi Cristea, ctitorul bisericii parohiale Izvoarele, unionist convins.

La final, au fost sfințite și date cultului divin o serie de noi daruri, precum: Evangheliar, potir, disc, copie, linguriță, steluță, cădelniță – obiecte argintate, realizate în atelierele Patriarhiei Române.

 

Pr. Dr. Ciprian Marius CLOȘCĂ