Biserica noastră îl pomeneşte mâine pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Un fragment din moaştele Sfântului Antipa se află la Catedrala arhiepiscopală din Roman. În această seară va avea loc o procesiune cu moaştele Sfântului iar mâine dimineaţă Sfânta Liturghie va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul.
Cunoscut de întreaga lume ortodoxă, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești va fi serbat în mod deosebit și în acest an, în Eparhia Romanului și Bacăului. De altfel, cinstirea acestui povățuitor preaânțelept al călugărilor și înger pământesc” a cunoscut o amploare deosebită în ultimii ani, în zona Bacăului, de unde este originar, însuși acatistul fiind compus de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Sărbătoarea singurului călugăr român athonit trecut în sinaxarele rusești va începe în această seară la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde va fi oficiată de către PS Ioachim Băcăuanul slujba Vecerniei unită cu Litia.
Alături de Preasfinţia Sa vor sluji părinții consilieri și inspector ai Centrului Eparhial, precum și preoții slujitori din Protopopiatul Roman. În prezența credincioșilor, slujba va fi urmată de procesiunea cu sfintele moaște, aduse de PS Ioachim Băcăuanul de la schitul Podromul din Sfântul Munte Athos, și icoana Cuviosului Antipa, de la catedrală la paraclisul Centrului Eparhial, al cărui ocrotitor este Sfântul de la Calapodești. Aici, PS Ioachim, înconjurat de preoții participanți, va citi din Acatistul cuviosului, după care credincioșii prezenți se vor închina la sfintele moaște care vor rămâne aici până în mâine dimineață, când vor fi readuse în Catedrala Arhiepiscopală, unde, Preasfinţia Sa, alături de părinții consilieri și inspector, precum și preoții protopopi, va oficia slujba sfintei Liturghii.
Mănăstire în cinstea Sfântului Antipa în satul natal
O zi deosebită va fi și la mănăstirea de la Calapodești, ce poartă hramul cuviosului Antipa, unde se află expuse spre închinare crucea sfântului, pe care acesta a purtat-o în pelegrinările sale din țară, din Grecia și Rusia.
Dacă vremea va fi bună, în acest an, pentru prima oară, credincioșii care vor ajunge la Calapodești se vor putea ruga în biserica mare a mănăstirii, lăcașul de cult a cărui piatră de temelie a fost pusă în anul 2006, de PS Episcop Ioachim Băcăuanul, și de a cărui construcție de ocupă părintele stareț ierom. Pahomie Parfene. “Am simțit că Sfântul Antipa vrea să vină acasă. Cum casa în care s-a născut nu mai există, ne-am gândit să-i facem o casă nouă. Cuviosul Antipa este cinstit în întreaga Ortodoxie, iar sfintele sale moaște sunt la mănăstirea Valaam din Rusia. Ne-am gândit că, poate, o parte din ele, vor veni în satul natal pentru a fi adăpostite în această biserică”, a explicat PS Ioachim Băcăuanul.
De altfel, ierarhul și-a exprima speranța că, până anul viitor, o părticică din sfintele moaște vor ajunge acasă, la Calapodești, unde, prin milostivirea lui Dumnezeu, se va crea în timp, un loc de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume.
Implicat direct în cultivarea dragostei și evlaviei față de cuviosul Antipa, prin slujbele scrise, prin înființarea de așezăminte filantropice, și lăcașuri de rugăciune, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul este convins că cinstirea unui sfânt, în general, și a Sfântului Antipa, în mod special, presupune o implicare deosebită pe mai multe planuri, a tuturor celor care constituie Biserica văzută. “Amplificarea cultului unui sfânt se face nu doar prin recunoașterea sa oficială, ci și prin slujbele religioase în cinstea lui, prin rugăciuni, prin înființarea de așezăminte social-filantropice, și alte forme prin care intrăm în comuniune cu el”, a precizat PS Ioachim Băcăuanul.