Scriitorul, teologul și filosoful creștin Mihail Neamțu a conferențiat la Roman

Scriitorul, teologul și filosoful creștin Mihail Neamțu a conferențiat miercuri, 17 aprilie 2024, în fața elevilor Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.

În Sala de festivități a instituției de învățământ teologic, elevii și profesorii prezenți au avut ocazia unei întâlniri de excepție cu eruditul intelectual român, audiind o expunere de anvergură a unor învățături evanghelice și filosofice de real folos pentru cei aflați la vârsta adolescenței fizice sau spirituale.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, carismaticul teolog a intrat în dialog cu elevii romașcani, care au ascultat cu mare apetență un discurs teologic cu reale valențe aplicative pentru viața tânărului creștin contemporan. Tema iubirii necondiționate a lui Dumnezeu expusă comparativ cu iubirea plină de patimă a omului pentru vanități, a suferinței și a învierii au fost transpuse într-o inspirată parafrază a unor modele culturale contemporane. De altfel, amvonul recent al acestui intelectual posesor al harismei învățătorești este constituit din soclul unei activități extrem de apreciate ca propovăduitor al învățăturii creștin - ortodoxe pe canalele social-media și prin publicații însemnate. 
Născut la poalele Munților Carpați, domnul Mihail Neamțu a trecut de-a lungul timpului prin șlefuirea marilor întâlniri și prin lecturarea rarelor cărți de filosofie și teologie din renumitele biblioteci ale lumii. Rând pe rând a studiat la Cluj, Munchen, Durham, Londra și Washington. A conferențiat dintr-o parte a lumii în cealaltă, ducând mesajul hristic și marile idei filosofico-religioase a bogăției Ortodoxiei în întreaga lume. A publicat peste 20 cărți și zeci de articole, a tradus opere importante din autori contemporani (Hugo Tristam Enghelhardt, Jean-Luc Marion, Andrew Louth sau John Behr) și a avut numeroase apariții în dezbateri publice și în mass-media.
Pentru elevii puțin obișnuiți cu prezența între ei a unui „théologien en veston” – sintagmă  utilizată printre teologii francezi din perioada interbelică pentru desemnarea teologilor laici ai învățăturii de credință (Jacques Maritain, Etienne Gilson, M.D. Chenu sau Maurice Blondel) – bucuria unei „mari întâniri” a fost gustată din plin la Liceul Teologic ,,Episcop Melchisedec”, iar mai târziu o parte dintre ei i s-au alăturat domnului Neamțu în cadrul prelegerii Eros, Logos și Agape din sala Nicolae Manolescu Strunga, a Primăriei Municipiului Roman în seara aceleiași zile, unde au interpretat în fața asistenței câteva cântări liturgice specifice imnografiei liturgice a Triodului.
Domnul Mihail Neamțu a îndemnat tinerii elevi teologi să-și aleagă ținte, să depună osteneală pentru obținerea rezultatelor dorite, să-și lărgească orizontul culturii generale și a abilităților oratorice, precum și să aprofundeze textele fundamentale ale teologiei și filosofiei, în contextul exigențelor omului contemporan instruit în tainele credinței, precum și în condițiile nevoii de misiune autentică a Bisericii în lumea contemporană. Totodată, domnia sa a evocat marile întâlniri de care a avut parte în viață, cu teologi, profesori și părinți duhovnicești de înaltă ținută cultural-morală, care au stat la baza formării sale intelectuale și care înglobează o galerie de titani ai spiritului, precum părintele Sofian Boghiu, părintele Gabriel Bunge, părintele Andrew Louth ș.a.
În cheia hermeneutică a bucuriei pe care o aduce Pronia Divină în viața omului, o asemenea întâlnire ,,față către față”  cu un om de înaltă ținută intelectuală, comunitatea educațională a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, mulțumește Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a binecuvântat acest colocviu minunat pentru formarea elevilor de învățământ teologic de la Roman.
 (Pr. Prof. Dr. Amărinii Ionuț Alexandru și Pr. Prof. Drd. Ghionoiu Vlăduț-Ionuț)