În perioada 25-29 august 2019, în Parohia Cornățel, comuna Urechești, Protoieria Sascut, având arhiereasca binecuvântare a Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, sub coordonarea preotului paroh Rusu Constantin, s-au derulat programele culturale eparhiale "Școala din vatra satului" și "Cateheze în parohii".
Zilele acestea, aproximativ 60 de copii s-au bucurat, în cadrul programului "Școala din vatra satului", aflat la prima ediție de desfășurare în cadrul acestei parohii, de o serie de activități precum: studierea anatomiei corpului omenesc, observarea la microscop a diferitelor preparate, participarea la diferite experimente - reacție chimică a unor substanțe, pictură, desen, joc și mișcare, abilitați practice, lucru manual: confecționarea de felicitări și origami, spectacol artistic.
La invitația părintelui paroh a fost prezent în mijlocul copiilor și a transmis arhierești binecuvântări din partea Ierarhului, părintele protoiereu Abageru Vasile, însoțit de părintele Albu Gabriel, asistent-social al Protoieriei Sascut.
Cum fiecare zi a început cu rugăciunea de dimineață și cu câte o povestioară moralizatoare, protoiereul a pregătit, la rândul său, o scurtă prezentare despre "Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română" și a susținut o cateheză, în dialog cu cei prezenți despre "Sfânta Biserică și rolul ei în viața noastră", cu care a acaparat atenția tuturor.
"Școala de vară" s-a încheiat cu Slujba Sfântei Liturghii, în cadrul căreia copiii au fost împărtășiți; ulterior, într-un cadru festiv fiindu-le înmânate diplomele de participare, iar voluntarilor, diplomele de voluntariat, drept mulțumire pentru aportul adus în buna desfășurare a activităților din aceasta săptămână.
Zilele de sfârșit de vară, petrecute în cadrul programului, au fost de bun augur pentru toți participanții, cei mici și cei mari bucurându-se în egală măsură de timpul petrecut împreună:
"M-am simțit bine alături de copii, m-am surprins zâmbind zi de zi, m-am apropiat de aceștia, am cunoscut particularitățile de vârstă ale fiecăruia dintre ei și chiar am învățat lucruri noi de la cei mai mici dintre ei. A fost o experiență de viață și pentru noi voluntari. Sperăm ca am apropiat mai mult copiii de biserică și facem tot posibilul să fim parte și din proiectele viitoare." (Tatiana Rusu - voluntar).
"Ceea ce am urmărit prin desfășurarea acestui proiect a fost adecvarea reacțiilor comportamentale ale copiilor, conducând la îmbunătățirea adaptării la școală, în familie și în societate, optimizarea capacității de autocunoaștere, relaționare și comunicare interpersonală, antrenarea abilităților empatice, dezvoltarea coeziunii și dinamicii de grup", a relatat părintele paroh.