Școală de vară pentru copiii din Parohia „Sfântul Dumitru” – Buda

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în perioada 16 – 19 august 2021, în cadrul Parohiei „Sfântul Dumitru” din localitatea Buda s-a organizat școala de vară ediția 2021, la care a participat un număr de 40 de copii. 

Tematica acestei ediții a școlii de vară a fost ,,Păstrarea tradițiilor și obiceiurilor străbune”. În parteneriat cu muzeul satului Buda, s-a încercat reactualizarea în inimile tinerilor a respectului față de strămoșii noștrii, iubirea de neam și de tradiții. Pentru început, copiii au luat parte la slujba de sfințire a troiței amplasate în fața muzeului. După săvârșirea slujbei, doamna profesor Pușcalău Maria le-a împărtășit celor de față câteva mărturii istorice cu privire la satul Buda, la proveniența denumirilor zonelor (Prăjoaia, Tulburea etc.)

A urmat vizitarea muzeului satului, unde doamna Cârnu Ileana le-a prezentat copiilor cum se folosea războiul de țesut și cum se procurau materialele folosite la acesta, precum și multe datini și tradiții strămoșești.

Au urmat activități recreative și educative, fiind coordonate de doamnele profesorare Lica Floricica, Crenganiș Gabriela și Dumitru Ana-Maria. Amintim câteva dintre activități: colorarea unor planșe ce ilustrează activitățile de zi cu zi ale țăranilor, pictarea pe pietre, crearea felicitărilor ce vor fi oferite celor vârstnici. Nu au lipsit jocurile de îndemânare, cum ar fi: arcul cu săgeți, basket, întreceri cu sacul, darts, fotbal cu obstacole etc.

Activitățile culturale au continuat în zilele următoare prin intermediul excursiei în cadrul căreia copiii au putut vizita casa memorială a lui Ion Creangă de la Iași. Aici au retrăit amintirile din copilărie ale sale, acumulând cunoștințe noi într-un cadru plăcut și relaxant. În continuare, copiii au vizitat Catedrala Mitropolitană din Iași și s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și Mănăstirea "Sfinții Trei Ierarhi". Părintele Vasile le-a prezentat copiilor detalii importante despre viața Cuvioasei Parascheva, precum și despre istoricul celor două locașuri de cult. Vizita a continuat cu Palatul Culturii și Castelul Sturdza de la Miclăușeni.

În data de 19 august, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la moartea marelui compositor George Enescu, copiii au vizitat Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” din Tescani unde au aflat lucruri noi despre viața acestuia. A urmat vizitarea salinei de la Târgu Ocna, a Bisericii "Sfânta Varvara" din cadrul acesteia, precum și a izvoarelor minerale de la Slănic.

Toți copiii au primit diplome de participare în semn de recunoștință pentru prezența și contribuția pe care au avut-o la desfășurarea activităților.