„Să descoperim frumosul!” a fost tematica propusă copiilor înscriși la Școala de Vară organizată de Parohia Ortodoxă Lazaret, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim și sub îndrumarea părintelui paroh Marius Iacobeanu. Programul școlii de vară s-a desfășurat de luni până vineri, între orele 9:00 și 16:00, în perioada 19 – 30 iulie 2021 și a cuprins activități cultural-catehetice, ateliere de comunicare, jocuri de creație, activități sportive și ieșiri tematice. Peste 100 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani au participat la activitățile organizate cu această ocazie.
Atelierele au fost realizate cu sprijinul celor 20 voluntari ai parohiei Lazaret, care au fost formați în acest sens de către părintele Marius Iacobeanu la întâlnirile de formare și catehetice organizate de acesta săptămânal, în cadrul parohiei.
Astfel, în prima săptămână, de luni până joi, activitățile Şcolii de vară s-au desfășurat în incinta Școlii Gimnaziale „Constantin Platon” din Bacău. Copiii participanți au fost împărțiți în cinci grupe, în funcție de vârsta lor, fiecărei grupe fiindu-i desemnat un sfânt ocrotitor (Sf. Efrem cel Nou, Sf. Nicolae, Sf. Filofteia, Sf. Nectarie sau Sf. Luca al Crimeii).
În cadrul atelierelor, copii s-au familiarizat cu viețile sfinților ca model pentru o trăire autentic ortodoxă, li s-au expus prin jocuri si alte metode didactice valorile creștine și naționale, importanța rugăciunii, a postului, importanța prietenei, a lucrului în echipă, ș.a.
La atelierele sportive și de jocuri, copiii s-au bucurat de câteva ore petrecute în aer liber sau în sala de sport, jucând diferite jocuri în echipă, jocuri de perspicacitate, atenție sau echilibru.
Nici componenta artistică nu a fost uitată, copiii fiind impulsionați să-și folosească cât mai mult imaginația și îndemânarea, în crearea de semne de carte, coifuri, bărcuțe din hârtie, felicitări, picturi sau icoane.
Ziua de vineri a fost marcată de o scurtă vizita la Cetatea Neamț, unde copiii au aflat despre ctitoriile și viața Sfântului Ștefan Cel Mare și au facut o mică rugăciune în Paraclisul închinat Sfântului Nicolae. După vizita la Cetate, s-a făcut un mic popas duhovnicesc la Mănăstirea Agapia, unde toţi s-au închinat și s-au bucurat de frumusețea acestui sfânt lăcaș.
În cea de-a doua săptămână, în afara atelierelor desfășurate în incinta școlii, copiii au vizitat Muzeul de Științe Naturale și Observatorul Astronomic din Bacău.
Fiind deja o traditie a școlilor de vară de la Lazaret, joi, copiii s-au bucurat de o bătaie cu apă la insula de agrement, avându-i în mijlocul lor pe părintele Marius Iacobeanu și pe părintele slujitor Florentin Vornicelu.
Ultima zi a școlii de vară a fost marcată prin vizita la Salina Târgu Ocna. Aici au fost întâmpinaţi de părintele Elisei Roncea care a vorbit despre biserica subterană închinată Sfintei Mare Mucenițe Varvara, ocrotitoarea minerilor, despre viața sfintei mucenițe și despre viața Sfintei Paraschevi de la Roma, ale căror sfinte moaște, micuța biserică le găzduiește din anul 2017. Împreună cu părintele, copiii au făcut o mică rugăciune către Dumnezeu și către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, după care au continuat vizita în salină.
Astfel, s-a încheiat o perioadă încărcată de bucurie și emoție, în care toţi participanţii au realizat că zâmbetul și inocența copilăriei sunt cele mai frumoase daruri ale lui Dumnezeu.