Școală de vară în Parohia „Sf. Prooroc Ilie” din Roman

Cu multă bucurie intru Hristos, într-o solemnitate drăgălașă, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia "Sf. Prooroc Ilie" din urbea mușatină a Romanului, s-a desfășurat cea de a III-a ediție a Școlii de vară "Sub cerul copilăriei, la biserica "Sf. Ilie".

Întrucât peste puțin timp Parohia "Sf. Prooroc Ilie" din Roman își sărbătorește ocrotitorul spiritual, sinaxele ludice desfășurate în perioada 4-11 iulie 2023 se doresc a fi o înainteprăznuire, un prilej de comuniune euharistică și dialog între tinerii veniți din diaspora și cei de acasă, dar și o dezmorțire a inimilor osificate în zgomotul creat de toată tehnica din jur.
La ediția de anul acesta au participat peste 50 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. Cu sufletele întărite și armonizate după rostirea rugăciunii, în fiecare seară, începând cu ora 18.00, tinerii au urcat în Trenul Prieteniei, cu scopul de a călători spiritual spre diverse locuri de pelerinaj de pe harta creștinătății, precum Hozeva, Iași, Suroti, Eghina, unde au făcut cunoștință cu viețile sfinților care înveșmântează cu har acele cetăți menționate mai sus. Din viețile sfinților, tinerii au învățat că prin bunătate, seriozitatea, curaj, dăruire, pot atinge Înaltul cerului.
Trenul Prieteniei a fost suplimentat cu mai multe vagoane ale cunoașterii. Un vagon a cuprins prezentarea despre stupărit, făcută de distinsul domn Vasile Popovici. Aici, tinerii au învățat despre rolul albinelor în polenizare, despre componența stupului, despre calitățile terapeutice ale mierii. Un alt vagon a cuprins prezentarea făcută de doamna doctor Miron Florinela care le-a explicat copiilor importanța igienei mâinilor şi a corpului, dar a punctat şi aspecte legate de igiena îmbrăcămintei. De asemenea, a subliniat importanța igienei orale și a alimentaţiei sănătoase.
De asemenea, Trenul Prieteniei s-a intersectat și cu caravana ASCOR, unde sub coordonarea domnului Vlad Țuțurlan, participanții au realizat câteva activități interactive, alături de voluntarii băcăuani.
În partea a doua a activității, chipuri de sfinți dragi, îngeri ocrotitori, reprezentări luminoase ale Mântuitorului Iisus Hristos și ale Maicii Domnului au fost redate pe lemn de tineri mai mici și mai mari, după indicațiile doamnei preotese Alexandra Ciobanu. La finalul fiecărei activități, prin contribuția unor colaboratori inimoși, precum și a doamnelor din Comitetul parohial, toți cei prezenți au primit dulciuri, fructe și diverse daruri.
În contextul proclamării anului 2023 în Patriarhia Română ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, cu sprijinul Agenției de Pelerinaje „Meteora Tour” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în ultima zi a Școlii de vară, tinerii participanți, împreună cu bunicii lor au beneficiat de o excursie în Bucovina unde au putut vizita multiple edificii religios-culturale din ținuturile moldave. Scopul acestei călătorii duhovnicești a fost acela de a conștientiza cât de importante sunt legăturile între generații.