În perioada 1-5 august 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Siretu s-a desfășurat a doua ediție a Școlii pe vară „Hristos împărtășit copiilor” pentru un număr de 40 de copii ai comunității. Acești tineri frecventează cu regularitate activitățile Centrului Socio-Educațional „Sfântul Dimitrie” inaugurat de către parohul bisericii, părintele Răzvan-Dimitrie Radu, în luna iulie a anului trecut.
Programul dedicat în exclusivitate copiilor a cuprins mai multe ateliere sau vizite din partea unor instituții și a fost structurat pe zile, totul spre a aduce un folos atât duhovnicesc, cât și educațional tinerilor din comunitate. Alături de părintele Răzvan, în zilele dedicate școlii au fost voluntarii A.S.C.O.R. Bacău, coordonați de către președintele filialei, Vlad Țuțurlan.
Astfel, prima zi a fost dedicată reuniunii copiilor și prezentării programului ce avea să se deruleze pe parcursul celor cinci zile. După rugăciunea de început, părintele a petrecut câteva momente cu cei mici și a explicat pe înțelesul lor beneficiile morale, sociale, educaționale, dar și duhovnicești pe care participarea la astfel de activități le poate aduce. După servirea mesei și jocurile pregătite de către voluntari, tinerii au luat parte la o lecție de prezentare a câtorva tehnici esențiale de supraviețuire. Micii curioși au învățat să se orienteze cu sau fără ajutorul unei busole în natură și totodată au deprins tehnica filtrării apei.
În a doua zi, părintele Răzvan, ajutat de către o familie binevoitoare a comunității, a pus spre cunoașterea copiilor un atelier de gătit. Tinerii, alături de „maestrul bucătar”, au luat parte la procesul gastronomic și au deprins abilitățile primare în elaborarea acestuia, satisfacția fiind și mai mare când produsul finit ce a fost consumat era chiar rodul muncii mâinilor lor. La fel ca în fiecare zi, și în aceasta copiii au beneficiat de diferite jocuri competitive ori educaționale, pregătite și puse în aplicare de către voluntarii prezenți.
Ziua a treia a fost una cu totul deosebită, cei mici învățând un nou meșteșug. După participarea la Sfânta Liturghie a copiilor, cu ajutorul musafirului parohiei, domnul Nicolae Livadă, tinerii au învățat arta olăritului. Cu roata olarului la îndemână și cu câteva kilograme de lut, fiecare copil a ascultat și mai apoi a pus în practică îndemnurile domnului Nicolae cu privire la crearea unei forme din lut. Arta care a rezultat din dibăcia micilor olari a fost lăsată la uscat, iar mai apoi fiecare copil a putut lua creația sa acasă, ca amintire a unei zile petrecute cu prietenii spre folosul lor sufletesc.
Joi, în a patra zi de școală estivală, copiii au primit vizita mai multor instituții de la care au avut numai de învățat. Alături de elevi au fost membri ai Agenției Naționale Antidrog, filiala Bacău, reprezentată prin doamna Marta Butnaru, membri ai Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău și polițiști de la Brigada Mobilă a Poliției Rutiere Bacău. Rând pe rând, domnii prezenți în curtea lăcașului de cult au explicat tinerilor prin jocuri, filme de prezentare, planșe ori discuții, răul pe care îl produc substanțele stupefiante organismului uman, echipamentul de protecție a unui jandarm sau principalele reguli pe care trebuie să le cunoască un pieton în trafic. Această zi a însemnat în mod deosebit pentru cei mici o zi de cunoaștere și a acumulării de noi informații care îi va ajuta în viitorul și devenirea lor.
Ultima zi a început cu vizita pompierilor de la Inspectoratul Situațiilor de Urgență Bacău, vizită înlesnită cu implicarea domnului Petru Dochiei, primarul Comunei Letea Veche. Cei prezenți au învățat manevrele de resuscitare primare, explicate cu dibăcie pe un manechin special confecționat cu rol educativ, și au putut observa îndeaproape autospeciala cu care acești salvatori de suflete merg la intervențiile unde sunt solicitați. În încheierea vizitei, sub supravegherea personalului autorizat, copiii s-au jucat cu furtunul de apă, devenind preț de câteva minute mici pompieri. Ziua a continuat cu activitățile voluntarilor ASCOR care au reușit ca în ultima zi să epuizeze energia copiilor prin joc, distracție și voie bună.