În perioada 24-28 iunie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cadrul Parohiei „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Bacău s-a desfășurat programul Şcoala de vară.
Cu gândul de a zidi inimi curate, prin ateliere diverse, activităţi educative şi recreative coordonate de specialişti, iniţiativa și-a propus să ofere copiilor şi tinerilor o alternativă de socializare în cadrul bisericii. Programul s-a derulat în intervalul orar 10:00-17:00.
La activităţile care au debutat luni, 24 iunie, în prezența preotului paroh Constantin Abageru şi a preotului Adrian Alexandrescu, au luat parte copii între 7 şi 17 ani, dar şi tineri voluntari de la ASCOR Bacău. De “Ziua Universală a Iei”, aceştia, sub îndrumarea doamnei psiholog Camelia Braga, au desfăşurat activităţi ludice şi au realizat desene pe asfalt cu tema iei.
În ziua de Sânziene, sub ocrotirea Maicii Domnului, copiii îmbrăcaţi în costume populare au încheiat programul în rugăciune, participând la primirea a trei icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul Iisus: Icoana făcătoare de minuni de la Trifești, Icoana Pantanassa, de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și Icoana Maicii Domnului de la Chicerea.
Marţi, 25 iunie, doamna Livia Ciocan și domnul Valentin Huiban, pricepuți meșteri populari, au oferit participanţilor Şcolii de vară un curs de broderie, implicându-i în realizarea de semne de carte cusute cu motive tradiţionale. După servirea mesei de prânz, plini de entuziasm, copiii au participat la activităţi culturale şi sportive, sub îndrumarea a doi antrenori de arte marțiale.
Miercuri, 26 iunie, 50 de copii, aparținând grupului participant la Școala de vară și ansamblurilor folclorice Boboceii din Bacău și Floricelele de la Holt, au beneficiat de o excursie gratuită pe ruta Bacău, Roman, Târgu Neamț, Piatra Neamț. Ei au intonat cântece patriotice la sfârșitul momentului de rugăciune din Catedrala arhiepiscopală, prilejuit de Ziua Națională a Drapelului, au vizitat Cetatea Neamțului și Zimbrăria, admirând la șfârșitul zilei frumusețea orașului Piatra Neamț din cabina telegondolei.
Joi și vineri au fost desfășurate activități recreative ce au vizat îmbunătățirea comunicării dintre copii și legarea unor prietenii. Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul și implicarea membrilor ASCOR Bacău, aceștia fiind animatori pricepuți și dedicați în cadrul activităților coordonate de doamnele profesoare Abageru Elena și Alexandrescu Lia Maria.
Programul Școlii de vară s-a încheiat sâmbătă, 29 iunie, copiii luându-și rămas-bun cu promisiunea că vor participa și la anul, unii tot ca mici „elevi“, alții ca viitori animatori alături de prietenii lor mai mari.
Prof. Alexandrescu Lia
Prof. Abageru Elena