Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 10-16 iulie la Biserica „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Aviație din Bacău, a avut loc prima ediție a Școlii de vară „Vacanță în tinda bisericii”. Programul școlii de vară s-a desfășurat de luni până vineri, între orele 8.00 și 12.30 cuprinzând activități catehetice, ateliere de comunicare, de pictură, jocuri de creație şi activități sportive. Aproximativ 50 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani au participat la activitățile organizate cu această ocazie.
Atelierele au fost realizate cu sprijinul celor 7 voluntari aflați în formare, 5 profesoare învățământ primar, profesorul Ioan Măric, pictor de artă naivă contemporană și preotul Ionuț Liviu Apetrei.
Astfel, de luni până vineri, activitățile Şcolii de vară s-au desfășurat în incinta „Curții Domnești a Voievodului Ștefan cel Mare”, precum și în lăcașul de cult. Fiecare zi a debutat cu rugăciunile de dimineață rostite de către copiii participanți care mai apoi au fost împărțiți în trei grupe, în funcție de vârsta lor, fiecărei grupe fiindu-i desemnat un sfânt ocrotitor (Sfinții Îngeri, Sfântul Prooroc Ilie și Sfântul Ștefan cel Mare).
În cadrul atelierelor, copii s-au familiarizat cu viețile sfinților ca modele pentru o trăire autentic ortodoxă, li s-au expus prin jocuri și alte metode didactice valorile creștine și naționale, importanța rugăciunii, a postului, importanța prietenei, a lucrului în echipă și dăruirea lor, unii pentru alții.
La atelierele sportive și de jocuri, copiii s-au bucurat de câteva ore petrecute în aer liber, jucând diferite jocuri în echipă, jocuri de perspicacitate, atenție sau echilibru. Componenta artistică a fost deopotrivă evidențiată de îndrumătorii lor, copiii fiind impulsionați să-și folosească cât mai mult imaginația și îndemânarea, în crearea de picturi și icoane pe hârtie, sticlă sau lemn.
Caravana A.S.C.O.R., prin prezența coordonatorului ei, Vlad Tuţurlan, și a voluntarilor, a dinamizat ziua de miercuri propunând copiilor tema ediției de anul acesta „Pot fi liber în afara Libertății?” Moderatorii au explicat conceptul de libertate și libertinaj folosindu-se de metodele non-formale adaptate pentru vârsta fiecăruia.
De asemenea, un cadru medical le-a prezentat tinerilor şi copiilor tehnici de prim ajutor, vorbindu-le şi despre pericolele la care se expun în sezonul cald, cauza principalelor îmbolnăviri fiind igiena necorespunzătoare.
Ziua de vineri a avut invitați de seamă din urbea băcăuană. Putem remarca prezența doamnei Olguța Pâțu, director al Școlii de Artă și Meserii. Au fost oferite diplome tuturor participanților și celor ce au inițiat și coordonat activitățile.
Duminică, copiii au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie primind Sfânta Împărtășanie, iar după momentul liturgic s-au delectat cu pizza și răcoritoare. Părintele Ionuț-Liviu Apetrei a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare, reprezentanţilor Şcolii Populare de Artă, părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche pentru coordonare, precum şi tuturor participanţilor pentru implicare, încredere și susținerea realizării acestui proiect. „Această perioadă încărcată de bucurie și emoție, petrecută împreună, a arătat tuturor că zâmbetul și inocența copilăriei sunt cele mai frumoase daruri ale lui Dumnezeu”, a mai menţionat părintele Ionuț-Liviu Apetrei.