Școala de vara „Acasă la Sfântul Nicolae”, ediția a VI-a

Cea de a VI-a ediție a Școlii de vară „Acasă la Sfântul Nicolae”, organizată la „Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Protopopiatul Moinești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni, în perioada  2 - 13 august 2021.

La această ediție au participat un număr de 42 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani. Cursurile au fost coordonate prin rotație de 20 de cadre didactice, ajutate de 12 voluntari, și organizate pe trei ateliere:

1.CÂNTEC, JOC ȘI VOIE BUNĂ 

2. TABLOUL VISURILOR, CE MĂ VĂD ÎN VIITOR

3. CREAȚIE PENTRU RECREAȚIE

Cum anul 2021 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial al pastorației românilor din afara României, tema principală a acestei școli de vară a fost Spiritualitatea Românilor De Pretutindeni și și-a propus prin activitățile desfășurate să urmărească păstrarea credinței neamului românesc, indiferent de țările în care trăiesc, prin împărtășirea experiențelor diasporei și a modului în care familiile copiilor păstrază tradițiile românești.

Copiii participanți au învățat să descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine şi, mai ales, să se bucure împreună, pentru că experienţele de grup încheagă prietenii, înlătură prejudecăţile, dezvoltă solidaritatea, adaptând copiii la situaţii sociale în miniatură.

Impactul pe termen scurt îl constituie faptul că Şcoala de vară este o alternativă atractivă pentru petrecerea unei perioade din vacanţa de vară, iar pe termen lung copiii învaţă jocuri instructiv-recreative la şcoală, jocuri pe care, mai apoi, le pot realiza singuri.

Pe lângă activităţile de recreere, educaţie religioasă, formare duhovnicească, dar şi învăţare prin joc şi comunicare, copiii au participat în ziua de 6.08.2021 la o excursie tematică la mănăstirile din zonă, pentru a-și însuși spiritualitatea românească, direct de la stareții mănăstirilor, Diaconești, Cotumba, Vermești.

„Conceptul Şcolii de vară este unul dinamic, organic, echilibrat, diferenţiat, cu un program atractiv, activităţi diversificate, interesante şi educative în acelaşi timp. Activităţile propuse în acest proiect dezvoltă interesul şi facilitează identificarea socială a elevilor, ajutându-i să se simtă parte integrantă a comunităţii din care fac parte, dezvoltă aptitudinile artistice ale acestora prin transpunerea în situaţii creative, conduc la cunoaşterea şi protejarea valorilor ortodoxe, naţionale.” a declarat părintele Daniel Enea coordonatorul proiectului.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban