Una dintre zonele de referință ale spiritualității românești este Calapodești, sat devenit punct de referință pe harta Eparhiei Romanului și Bacăului datorită mănăstirii care se ridică aici în cinstea Sfântului Cuvios Antipa. Câteva sute de credincioși, alături de reprezentații autorităților locale, au participat în Duminica a II-a după Rusalii, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoți și diaconi, în biserica mănăstirii. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a prezentat aspecte relevante din viața spirituală a poporului nostru, ”apărut pe fresca istoriei, ca popor creștin, știut fiind faptul că sfântul Apostol Andrei a venit și în părțile noastre și a semănat cuvântul ziditor al Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Evocând semnificația sărbătoririi Duminicii Sfinților Români, Preasfinția Sa a menționat locul important al Sfântului Antipa de la Calapodești, băcăuanul canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992, și cinstit cu multă evlavie în întreaga lume ortodoxă. ”Poporul nostru, prin vocea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a canonizat mai mulți sfinți, care s-au remarcat de-a lungul istoriei, martiri, cuvioși, ierarhi, preoți, ieromonahi ori simpli creștini, care s-au adăpat din izvorul pururea curgător al Tainelor Bisericii. Așa că astăzi, îi adunăm ca într-un buchet de flori spirituale, ei fiind acele flori care au înflorit în raiul desfătării, ale căror petale nu se vor ofili niciodată, pentru faptul că însuși Dumnezeu îi adună pe toți întru dragostea Sa, dăruindu-le coroana nestricăciunii și așezându-i în slava cerului”, a explicat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.
De asemenea, ierarhul a făcut o scurtă istorie a păstorilor de suflete care, din scaunul vlădicesc de la Roman au marcat timpul lor în mod providențial de-a lungul celor șase veacuri de existență neîntreruptă a acestei arhiepiscopii. ”Eparhia noastră are această cinste de a avea în rândul sfinților români mai mulți ierarhi. Și, ne gândim aici la sfântul Teodosie de la Brazi, martirizat de turci, la Sfântul Pahomie de la Gledin, episcop de Roman, ctitor al schitului Pocrov. Apoi, primul poet al neamului românesc, Sfântul Dosoftei, autorul Psaltirii în versuri și, nu în ultimul rând pe Sfântul Ioan de Râșca și Secu. Mai sunt și alții care așteaptă a fi așezați în rândul sfinților, cum ar fi Macarie al Romanului, un mare cărturar, cel care a consemnat cronica veacurilor până la Ștefan cel Mare, apoi Anastasie Crimca, care a stat pe scaunul vlădicesc de la Roman, recunoscut ca fiind, printre altele un mare miniaturist. Avem apoi pe Melchisedec Ștefănescu, care s-a preocupat de dezrobirea neamului românesc, la sfârșitul veacului al XIX-lea, pe care sperăm să-l vedem așezat alături de Sfântul Andrei Șaguna”, a mai menționat, printre altele, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care la sfârșitul cuvântului său i-a binecuvântat pe toți cei przenți urându-le să aibă ”puterea de a lucra binele, de a depăși necazurile și de a-și structura identitatea de buni creștini, în contextul timpurilor pe care le străbatem”.
La rândul său, părintele stareț Pahomie Parfene a ținut să mulțumească Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim pentru implicarea în construcția bisericii de la Calapodești și prezența la această sărbătoare a Sfinților Români. ”Este prima liturghie arhierească în această biserică ridicată cu strădanie și greutăți. Cuvintele mele sunt sărace astăzi, dar inima mea este plină de mulțumire, pentru că s-au văzut până astăzi binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop”, a spus părintele Pahomie.
Deși nu este finalizată, lucrarea începută în anul 2006, prin punerea pietrei de temelie de către PS Episcop Ioachim, este susținută financiar și material de mulți creștini care doresc ca această mănăstire, ce poartă hramul unuia dintre cei mai cunoscuți și cinstiți sfinți români, să devină un punct de referință pe harta pelerinajelor din județul Bacău. Mai ales că, părintele stareț, Pahomie Parfene, a adus spre închinarea credincioșilor crucea Cuviosului Antipa și o părticică din sfintele sale moaște.