Sărbătoarea hramului la Biserica "Împărați Constantin și Elena" din Bacău

Parohia "Sfinții Împărați Constantin și Elena" și-a sărbătorit zilele acestea ocrotitorii.
Cu prilejul hramului, luni, 20 mai, de la ora 17, un numeros sobor de preoți din Protopopiatul Bacău a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, iar marți, 21 mai, Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Luni seara, un numeros sobor de preoți din Protoieria Bacău s-a reunit în rugăciune la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena", unde, sub protia pr. Ciprian-Ioan Ignat, a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, în prezența credincioșilor parohiei care au răspuns chemării adresate de preoții slujitori la această parohie, pr. Adrian Ciobanu și pr. Ionuț Comisu.
În cuvântul rostit cu acest prilej, pr. Ciprian-Ioan Ignat, Secretar-eparhial, a vorbit credincioșilor despre învățăturile care se pot desprinde din viața Sfinților Constantin și Elena, subliniind că "de la Sfântul Împărat Constantin învățăm să recunoaștem în Dumnezeu pe Împăratul Slavei, Împăratul și al celor de sus și al celor de jos. Iar la mama sa, Împărăteasa Elena, aflăm cum o mamă creștină știe să își educe copilul, să se roage, să caute și să cinstească Crucea Mântuitorului." De asemenea, părintele secretar eparhial s-a făcut purtător al cuvintelor de binecuvântare ale chiriarhului: "Vă aduc binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care este alături de dumneavoastră în rugăciune, cerând bunului Dumnezeu, ca pentru rugăciunile Sfinților Împărați Constantin și Elena să vă ocrotească familiile și pe toți cei dragi."

La finalul slujbei pr. consilier eparhial Ionuț Comisu a mulțumit tuturor celor prezenți, preoți și credincioși deopotrivă, toți cei prezenți au primit din artosul binecuvântat în cadrul Slujbei Litiei, pâine binecuvântată stropită cu vin, care se poate lua chiar dacă credincioșii au mâncat, făcându-se astfel o delimitare între aceasta şi anafură, care se ia pe nemâncate.
În ziua hramului slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată sub protia pr. arhim. Pimen Costea, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună cu pr. consilier Nicodim Bițic și pr. Ioan Ciobanu, alături de care s-au aflat preoții slujitori la această biserică, pr. Adrian Ciobanu, Ionuț Comisu și pr. Ioan Chiribău.
În cuvântul rostit cu acest prilej, pr. arhim. Pimen a făcut o trecere în revistă a datelor biografice ale Sfântului Împărat Constantin, definitorii pentru evoluția sa duhovnicească, explicând credincioșilor prezenți de ce Sfinții Împărați pomeniți astăzi sunt numiți întocmai cu apostolii: 

"Sfântul Constantin este numit întocmai cu apostolii, nu pentru că a făcut parte din rândul apostolilor, ci pentru că prin lucrarea lui, prin lucrarea faptelor bune și mărturisirea de credință a dus cuvântul lui Dumnezeu până la marginile pământului, din Spania până în zona Iranului de astăzi. Dacă avem astăzi biserici deschise se datorează, dintru început Împăratului Constantin, care a dat creștinilor libertatea de a se manifesta. Din ordinul lui creștinismul a ieșit din catacombe, căci lumina nu se pune sub obroc, ci în sfeșnic, să lumineze tuturor! Noi, creștinii, suntem făclii și făclieri, prin cuvânt, prin fapta cea bună, prin atitudinea pe care o avem, prin mâna pe care i-o întindem aproapelui în nevoi, devenim purtători de lumină, pe care o dăm fraților noștri, care, la rândul lor o dăruiesc celorlalți."

În cadrul Sfintei Liturghii de astăzi s-a făcut și pomenirea ctitorilor bisericii, iar răspunsurile la strană au fost date de către corul de maici al Mănăstirii Văratec.

În final pr. paroh Adrian Ciobanu, consilier eparhial, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru că a delegat spre a participa la această zi de sărbătoare pe părintele vicar arhim. Pimen Costea și pr. consilier eparhial arhim. Nicodim Bițic, de asemenea, părintele paroh a adus mulțumiri tuturor celor prezenți, maicilor care au dat răspunsurile la strană, dar și credincioșilor, în mod special celor care răspund mereu prompt la chemarea Bisericii si de mai bine de 4 ani se implică în derularea programului social-filantropic săptămânal prin intermediul căruia 40 de familii vulnerabile sunt susținute cel puțin o dată pe săptămână cu masă caldă și alimente neperisabile. (M. Ignat)