Pentru prima oară, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni va fi adusă în pelerinaj, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Ioachim, în municipiul Bacău, la biserica ”Sf. Gheorghe”.
În contextul serbării Sfântului Mucenic Gheorghe, la biserica ”Sf. Gheorghe” din cartierul Cornișa – Bacău, va fi adusă în pelerinaj, de joi, 21 aprilie, până sâmbătă 23 aprilie, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni.
Prezența acestei Sfinte Icoane, care săvârșește minuni de aproape două secole, constituie un dar oferit comunității băcăuane implicate în susținerea așezământului social-filantropic, destinat copiilor defavorizați, ce funcționează în parohia „Sf. Gheorghe” din municipiul Bacău. ”Este pentru prima oară când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, icoana făcătoare de minuni ai Maicii Domnului de la Mănăstirea noastră, cunoscută ca fiind de tipul Călăuzitoarea sau Hodigitria, va fi prezentă în municipiul Bacău”, a declarat arhimandritul Antonie Jeflea, starețul mănăstirii Giurgeni.
Atât din punct de vedere spiritual, cât și artistic, reprezintă una dintre cele mai frumoase și apreciate reprezentări ale Maicii Domnului cu Pruncul, fiind în așezământului monahal de la Giurgeni din anul 831, când în ziua de 6 august, la sărbătoarea Schimbării la față a Mântuitorului Hristos, a fost dăruită maicilor care își rânduiau viața în acest sfânt lăcaș. Icoana mai este cunoscută cu denumirea de: „Icoana Maicii Domnului cu trei ochi” sau „Icoana Maicii Domnului cu trei ochi şi două guri”.
Despre această reprezentare a Maicii Domnului, părintele stareţ Antonie Jeflea afirmă că: „Al treilea ochi este cel cu care veghează, cu milă şi nesfârşită bunatate, asupra lumii, iar cele două guri, una închisă şi alta întredeschisă, arată tacerea – pe de o parte – şi vorbirea cu rost în dreapta credinţă – pe de altă parte”.
După sosirea acesteia, joi, 21 aprilie, la ora 18.00, credincioșii prezenți la biserica ”Sf. Gheorghe” se vor putea ruga pentru cei bolnavi la Taina Sfântului Maslu ce va fi oficiată de un sobor de preoți, fiind așteptat să participe și IPS Arhiepiscop Ioachim.
Evenimentele duhovnicești-culturale vor continua vineri, 22 aprilie, când, de la ora 8.00 și până seara la ora 19.00, va avea loc un program de rugăciune continuă. La ora 15.00, va fi susținută conferința despre ”Misiunea tinerilor în biserică”, de către părintele arhimandrit Serafim Huzdup de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
(Pr. Constantin Gherasim)