Resfințirea bisericii din Pajiștea, Protopopiatul Moinești

Filia Pajiștea a Parohiei Coșnea din Protopopiatul Moinești a primit haina sfințirii în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina.

În urma finalizării lucrărilor de restaurare a bisericii cu hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din filia Pajiştea a Parohiei Coșnea, comuna Palanca, în data de 9 noiembrie 2021 a avut loc slujba de resfințire a lăcașului de cult. Tot cu acest prilej a avut loc și întrunirea preoților din Cercul pastoral de pe Valea Muntelui, ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie.

Sărbătoarea comunității a debutat la primele ore ale zilei, când credincioșii din filia Pajiştea, alături de preotul paroh Huiban Alexie Andrei, au primit în mijlocul lor pe părintele arhimandrit Andrei Ioniță, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și pe părintele secretar eparhial Ciprian Ioan Ignat, delegații Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

În continuare a fost săvârșită slujba de resfințire de către părintele arhimandrit Andrei Ioniță și părintele Costel Mareș, protopop al Protoieriei Moinești, după ce părintele secretar eparhial a citit Hrisovul de sfințire întocmit cu acest prilej.

A urmat Sfânta Liturghie la care au participat alături de preoții Cercului pastoral de pe Valea Muntelui, coordonați de părintele protoiereu Costel Mareș, credincioși din localitățile Coșnea, Pajiștea, Agăș, Ciughesș, Palanca, Ghimeș, Moinești, Comănești, Bacău, Târgu Ocna, precum și domnul colonel în retragere Ion Procopie, în vârstă de 101 ani, cel mai respectat, iubit și cunoscut veteran de război de pe Valea Tazlăului, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și președinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Moinești.

La acest moment deosebit, „Biserica din Mijlocul Carpaților” cum frumos a intitulat-o Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, a primit ca al doilea ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți atât ctitorii trecuti la cele veșnice, cât și eroii neamului, dar mai ales cei de pe aceste meleaguri și care s-au jertfit pe câmpul de luptă.

În cuvântul său, părintele exarh cultural Andrei Ioniță a subliniat importanța momentului sfințirii unei biserici care devine „casă de sfințire, casă de rugăciune a sufletelor noastre prin Sfânta Liturghie ce se săvârșește, prin sfintele taine, prin ierurgii, prin toată lucrarea bisericii”, și a reliefat valoare spirituală primită cu prilejul sfințirii, prin ocrotirea Sfântului Taumaturg Nectarie.

            În cuvântul adresat celor prezenți, părintele protopop Costel Mareș a evidențiat activitatea rodnică a părintelui paroh, dar și a comunității, mici dar mărinimoase din această zonă, coordonată de părintele Alexie, și care într-un timp relativ scurt a reușit să desfășoare lucrări ample de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult.

Pentru deosebitele lucruri pe care le-a realizat, preotul paroh a fost hirotesit iconom stravrofor.

„Sfântul Nectarie ne-a ales ca să fim ocrotiți de el încă de când ne-am apucat de construcția bisericii, moment în care am primit în dar de la o credincioasă o icoană cu sfântul, și considerăm acest lucru ca un semn de binecuvântare. Iată că în aceste vremuri grele cu ajutorul Sfântului Nectarie, dar și cu sprijinul unor oameni de suflet, am reușit să finalizăm ceea ce ne-am propus. Mulțumim pe această cale tuturor celor care ne-au ajutat. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru grija și binecuvântarea oferite, dar și părintelui protoiereu pentru suport. Mulțumim domnului primar pentru aportul financiar și tuturor celor ne-au ajutat ca să redăm acestei biserici strălucirea unui mărgăritar”, a spus părintele paroh Huiban Alexie Andrei.

Cei care au contribuit într-un mod substanțial la acest deziderat au primit diplome de vrednicie, iar toți cei prezenți au primit în dar iconițe, pânză sfințită, semn de carte și fructe, după ce au avut binecuvântarea de a se închina în Sfântul Altar.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban