Proiectul social - comunitar „Demnitate pentru bunicii noștri”, la final

În data de 25 august 2021, la sala de ședință a Prefecturii Bacău, a avut loc evenimentul prilejuit de finalizarea proiectului social - comunitar „Demnitate pentru bunicii noștri”, care a avut drept scop reducerea numărului de persoane vârstnice aflate in situații de dependență și/sau risc de excluziune socială prin furnizarea de servicii integrate de îngrijire la domiciliu, adecvate nevoilor specifice ale acestora.

 

Grupul țintă a fost format din 161 de persoane vârstnice cu domiciliul în municipiului Bacău si comunele Colonești, Corbasca și Traian. Implementarea  proiectului  a avut obiectivul general de a îmbunătăți accesul vârstnicilor la serviciile sociale, precum și creșterea calității serviciilor acordate acestora.

Rezultatele proiectului: Din cele 161 persoane vârstnice care aparțin grupurilor vulnerabile, 60% dintre beneficiari au depășit situația de vulnerabilitate, ca urmare a sprijinului primit prin proiect. Furnizarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice a fost realizată integrat, pe lângă serviciile de îngrijire social-medicală propriu-zise fiind acordate și alte servicii de recuperare/reabilitare (psihoterapie, psihopedagogie, logopedie etc), servicii de consiliere socială, juridică şi de informare,  ajutorul acordat de îngrijitorii formali persoanelor vârstnice dependente pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice.

Sectorul Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare-Hârja”, a încheiat un protocol de colaborare cu Societatea de Cruce Roșie, filiala Bacău, aplicantul principal al acestui proiect, prin care organizația eparhială are în cadrul proiectului următoarele obiective:

  • înțelegerea proiectului, mijloacelor şi metodelor aplicate de S.N. de Cruce Roşie - Filiala Bacău în cadrul proiectului mai sus menţionat şi, ulterior,
  • Identificarea de soluții la problemele apărute în practică,
  • Identificarea și promovarea celor mai bune modalități de implementare,
  • Schimbul de informaţii şi experienţă între parteneri,
  • Dezvoltarea de programe comune,
  • Dezvoltarea de parteneriate în vederea realizării altor proiecte din sfera proprie de activitate.

Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest eveniment a fost Pr. Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul Social-filantropic și misionar și președinte al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membru în comitetul de conducere al S.N. de Cruce Roșie, filiala Bacău, care a rostit cuvântul de binecuvântare și de apreciere al ierarhului pentru implicarea consistentă în viața comunității băcăuane a angajaților și voluntarilor de la Crucea Roșie. Totodată părintele Ilarion Mâță a subliniat în intervenția sa importanța serviciilor de îngrijire la domiciliu, rolul colaborării dintre organizațiile eparhiei și Crucea Roșie în oferirea de servicii sociale performante, cât și nevoia acută de a susține comunitățile aflate la un nivel foarte accentuat de sărăcie din județul Bacău. (Ana Butucaru)