Proiectul „Sfinții în viața copiilor – modele de urmat” desfășurat în Parohia Racova

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în biserica parohială „Sfântul Ioan Botezătorul” din Racova, Protopopiatul Buhuși, în cadrul parteneriatului dintre Biserică și Școală, joi, 7 decembrie 2017, s-a desfășurat proiectul intitulat „Sfinții în viața copiilor- modele de urmat”.

 

Proiectul a fost coordonat de către doamna Director a Școlii Generale Racova, profesor Cozma Cornelia și doamna învățătoare Focșa Ana. Colaboratori au fost: doamna Ionescu Elena- profesor de religie, învățători Bocancea Ana, Lazăr Oana Gabriela și Bostan Valerian, profesori Tătaru Simona, Mihalcea Adrian, Chira Loredana și Ionescu Elena. La această activitate a participat un număr de 160 de elevi de la clasa I până la clasa a VIII – a.

În prima parte a proiectului, doamna învățătoare Ana Focșa a vorbit elevilor despre cât de important este pentru ei să aibă dialog cu Dumnezeu din copilărie pentru a deveni buni creștini, prezentând o pildă pentru o mai bună înțelegere a acestui lucru.

Apoi, părintele paroh Ciobanu Ionuț Constantin, împreună cu părintele slujitor Pascariu Sebastian Florin au vorbit copiilor despre sfinți, arătând de ce sunt exemple de urmat pentru fiecare dintre noi. În acest sens au fost dați ca exemple Sfântul Ierarh Nicolaie și Sfânta Muceniță Filofteea, fiind evidențiate trăsăturile comune: bunătatea, dragostea față de aproapele, generozitatea și milostenia.

În partea a doua a proiectului a avut loc o sesiune de întrebări adresate preoților de către elevi: ,,Cum arată Sfinții?”, ,,Noi putem deveni sfinți?”, ,,De unde a apărut Dumnezeu Tatăl?”, ,,De ce Duminica și în zilele de pomenire ale sfinților facem doar slujbe și rugăciuni?” întrebări ce au scos în evidență faptul că deși sunt doar niște copii, ei sunt interesați de relația dintre om și Dumnezeu.

Activitatea s-a încheiat cu un colind interpretat de elevii clasei a V- a și cu dorința de a realiza și pe viitor astfel de proiecte menite să consolideze relația dintre Biserică, Școală și Familie.

(Pr. Ciobanu Ionuț Constantin)