Proiectul „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire” derulat la Parohia Sf. Ștefan din Comănești

La ceas de Lumină Lină, în data de 11 noiembrie 2018, cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Ioachim, la Biserica „Sf. Ștefan” din Comănești, sub protia părintelui protopop Costel Mareș, s-a oficiat slujba Vecerniei de către preoții comăneșteni, adunați în comuniune sfântă.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Filomelos de la Biserica Voievodală din Borzești, condus de doamna preoteasă Paula Cautiș.

După săvârșirea slujbei de seară, părintele protoiereu a adus mângâiere prin cuvânt celor prezenți, printr-o meditație, făcând referire atât la pericopa evanghelică ce s-a citit în Duminica a XXII-a după Rusalii la Sfânta Liturghie, cât și la valoarea cântării liturgice în cultul ortodox, prezentând lucrarea pastoral-misionară a Corului Filomelos „cel ce face cinste nu numai Arhiepiscopiei noastre, cât și întregii Biserici”.

Părintele Costel Mareș spunea: „Unul din răspunsurile omului la iubirea milostivă a lui Dumnezeu este și cântarea, creație a omului sub inspirația Duhului Sfânt, pentru a mulțumi lui Dumnezeu și este în același timp și nostalgia omului după Paradisul pierdut”.

Totodată, părintele protopop menționa că prezența Corului Filomelos la Comănești se înscrie în proiectele cultural-duhovnicești ale Protoieriei Moinești din anul 2018. În seara aceasta, corala a interpretat un buchet de imne sfinte ce au plecat cugetele celor prezenți la rugăciune. Astfel, în cadrul Proiectului „Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire”, în an Centenar, Corala Filomelos a interpretat la Comănești următoarele rugăciuni: Împărate Ceresc, glas al VI-lea de Ioan Zmeu, Slavă...Ușile pocăinței...Și acum... În calea mântuirii și stihira, compuse de Grigore Protopsaltul, tradus de Ghelasie Basarabeanul, Voscreasna a VII-a, glas protovaris de Teodor Stupcanu și Doxologia glasul alVI-lea de Ștefanache Popescu, Axionul „Cuvine-se cu adevărat” în glasul alV-lea, iar în final irmosul „Înfricoșatu-s-a pământul” în glasul al V-lea de Dimitrie Suceveanu.

Proiectul Muzica psaltică de la Mica la Marea Unire este inițiat de Asociația Culturală Filomelos cu sprijinul și finanțarea Consiliului Județean Bacău, având ca susținători Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești și Protoieria Moinești.