Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, un grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale ,,Emil Racoviţă’’ - Oneşti, coordonaţi de doamna profesoară de religie, Coşa Elena Daniela s-au implicat în activitatea ,,Să-L mărturisim pe Hristos prin fapte’’, din cadrul Proiectului ,,Milostenia-hrană pentru suflet’’.
Educaţi în spiritul acestor valorilor creştin–religioase, elevii de la Şcoala Gimnazială „Emil Racoviţă’’ din municipiul Oneşti, sub îndrumarea doamnei profesoare Coşa Elena-Daniela, s-au implicat cu toată dăruirea în câteva activităţi social- filantropice.
În acest sens, sprijiniţi de părinţi, din fondurile proprii, au strâns şi au donat rechizite (caiete, culori, carioci), cărţi, haine și jucării pentru copiii din cadrul Fundaţiei „Episcop Melchisedec’’ din Roman.
Elevii au vizitat vineri, 19 octombrie 2018, Centrul pentru copii, avându-i alături pe părintele Gliga Marian şi Crețu Cătălin, care le-au prezentat date despre Episcopul Melchisedec Ştefănescu, fondatorul acestui centru.
Un alt popas al elevilor, a fost făcut la Seminarul Teologic Liceal „Episcop Melchisedec’’, unde au intrat în atmosfera specifică acestei instituţii.
Elevii au mulţumit lui Dumnezeu, cu această ocazie vizitând și Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
„Când doamna dirigintă (care este doamna noastră de religie şi istorie), ne-a anunţat că ne vom implica într-un nou proiect filantropic, am fost fericit. Împreună cu colegii mei am început să adunăm haine și jucării. Din donaţiile făcute de părinţii noştri, care ne sprijină mereu în aceste campanii umanitare, s-au cumpărat rechizite şi topuri de hârtie, necesare acelor copii. Un moment emoţionant a fost când am plecat împreună cu doamna dirigintă la Roman. Când am ajuns la Grădina de Copii, mi-a trecut un fior prin tot corpul. Am fost la mormântul Episcopului Melchisedec Ștefănescu, fondatorul centrului. Când am ajuns în prima cameră, am rămas uimit cum acei copii, puteau zâmbi. Am vizitat şi Liceul Teologic, în care am vizitat câteva încăperi. Apoi, am fost să ne închinăm la cea mai frumoasă biserică, din punctul meu de vedere. Alături de noi a fost şi părintele Marian, care ne-a dat toate informaţiile. Am participat la această activitate, nu numai fizic, ci şi sufleteşte. Îi mulţumesc doamnei diriginte că mereu ne implică în astfel de activităţi, ne ajută să întelegem şi să apreciem ceea ce avem, dar să fim şi sprijin pentru persoanele defavorizate’’. (Simion Darius-clasa a VII-a B)
„Încă din prima săptămână de şcoal, doamna mea de istorie ne -a anunţat despre o activitate filantropică: donare de hăinuțe, cărți, jucării, pentru copiii aflaţi într-un centru. Am donat cu bucurie. Dar cel mai fericit moment a fost, când am mers la Roman pentru a-i vizita. În momentul în care am dăruit lucrurile, am fost foarte fericită că am ajutat cu tot ce am putut. Această activitate mi-a adus bucurie în suflet pentru că am făcut o faptă bună, dar mi-am îmbogăţit şi cultura generală. Am vizitat şi mormântul Episcopului Melchisedec Ştefănescu, care a început constructia acestui centru, finalizată de Episcopul Ioachim Băcăuanul. Mi-a plăcut foarte mult denumirea de „Grădina Copiilor". Ceva impresionant!’’ ( Butnaru Bianca-clasa a VI-a B)
(Prof. Coşa Elena Daniela)