În contextul Anului omagial al Pastorației românilor din afara României și a Zilei Culturii Naţionale, în perioada 11- 15 ianuarie 2021, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, prin Sectorul cultural și Sectorul social-filantropic, alături de Episcopia Basarabiei de Sud, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău şi Asociaţia ,,Sf. Voievod Ştefan cel Mare - Hârja’’, a organizat proiectul socio -cultural intereparhial ,,Mihai Eminescu - poetul românilor de pretutindeni”.
La prima ediție a acestui proiect intereparhial, evenimentul s-a bucurat de prezență notabilă a unui număr foarte mare de partcipanți și parteneri.
Proiectul a pornit de la ideea implicării copiilor care frecventează centrele de zi din cadrul parohiilor și ONG-urilor din cele două eparhii dar, datorită interesului foarte mare pentru acest eveniment și a implicării deosebite a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Bacău, s-au adăugat și alți copii, fii duhovnicești ai celor două eparhii care au omagiat personalitatea celui mai citit și apreciat poet român din toate timpurile.
Proiectul a avut în componența sa și un concurs eminescian, participanţii înscrişi, în număr de 253 de elevi, au fost atât din România, cât şi din diaspora (Republica Moldova şi Ucraina). Concursul s-a desfăşurat pe două categorii: ,,artiştii mici’’ ( clasele I-IV), ,,artiştii mari’’ (clasele V-VIII). Participanţii au avut de pregătit, la alegere, compuneri, poezii şi desene având ca reper temele specific eminesciene.
Premiile au fost acordate de către Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”, pe categorii, constând în rechizite, cărţi scrise de poetul naţional şi jocuri educative pentru premiile de excelenţă, locul I, II şi III.
Finalul proiectului a constat în organizarea unei seri culturale, vineri, 15 ianuarie 2021, un eveniment on-line, la care au participat reprezentanții celor două centre eparhiale, inspectori din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău și mulți copii.
Evenimentul a debutat cu binecuvântarea adusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a rostit „Rugăciune” de Mihai Eminescu și imnul „Teofanie în duh eminescian”, compus de Înaltpreasfinția Sa. Totodată a transmis salutări și aprecieri cadrelor didactice din ambele eparhii, și mai ales copiilor participanți și înscriși în concurs. A urmat cuvântul rostit de Pr. Marin Grigore, Consilier social - filantropic, delegat al Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
Părintele Prof. Andrian Alexandrescu, Inspector la Disciplina Religie din cadrul ISJ Bacău a realizat o incursiune în istorie, susținând o inedită prelegere cu titlul „Biserica și Școala - stâlpi ai culturii românești”. Tot din cadrul ISJ Bacău, Doamna Prof. Roxana Soțu, Inspector la Disciplina Limba și Literatura Română a prezentat „Gânduri despre Eminescu”, evocând viața și personalitatea marelui poet național”. A urmat un moment cultural de excepție, în care elevi ai Școlii „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău, coordonați de Prof. Roxana Soțu și Prof. Marinela Potârniche, Inspector la Disciplina Arte, tot din cadrul ISJ Bacău, au interpret vocal și au recitat poezii scrise de Mihai Eminescu.
După acest moment, copiii din Basarabia de Sud au interpretat cântece și au rostit poezii aparținând lui Mihai Eminescu, primul artist fiind Tatiana Guja. Au urmat și alți mulți copii și din România și apoi Basarabia care au dorit să împărtășească în direct un moment artistic specific evenimentului.
Ulterior au fost anunți cei 20 de câștigători, în funcție de vârstă și creația literară din cadrul concursului eminescian, atât din România, cât și din Basarabia. Comisiiile au fost formate din profesori de specialitate din școlile județului Bacău, cât și din cele ale Regiunii Cahul, Basarabia de Sud.
,,În contextul anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi a Zilei Culturii Naţionale, biserica şi şcoala sunt prezente pentru a-l omagia pe omul de geniu şi creştinul Mihai Eminescu. Participanţii ne-au surprins plăcut prin reacţia pozitivă la adresa evenimentului, implicându-se trup şi suflet în crearea unor lucrări desăvârşite şi în pregătirea unor reprezentanţii muzicale şi artistice de o frumuseţe angelică. Chiar dacă nu sunt cele mai favorabile timpuri, cultura şi spiritualitatea nu trebuie să sufere, iar Mihai Eminescu este cel care ne face să fim mai uniţi, mai demni şi mai valoroşi. Suntem bucuroși să vedem că România de aici și de dincolo de granițe are viitor, prin acești copii minunați care nu mai conteneau să ne bucure cu recitarea poeziilor lui Mihai Eminescu și cu melodiile inspirate din opera sa. Evenimentul cultural ne dă speranța că ne vom mai reîntâlni cu acești copii minunați și cu dascălii lor. Aducem mulțumiri tuturor partenerilor, fără de care acest eveniment nu ar fi fost atât de reușit” a menționat Pr. Ilarion Mâță, consilier eparhial la Sectorul Social - Filantropic și Misionar, inițiatorul proiectului și moderatorul evenimentului cultural din 15 ianuarie 2021.
Evenimetul a fost transmis live pe pagina de facebook a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și a Episcopiei Basarabia de Sud.
În urma acestui proiect, toți copiii înscriși în concurs vor primi diplomă de participare iar Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu sprijinul Editurii Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va tipări un volum omagial care va include toate lucrările realizate de copiii din România și Basarabia de Sud.
(Oana Ariton, asistent social - Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”)