În cadrul "Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și al comemorării Sf. Ierarh Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești", cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe data de 17 noiembrie s-a desfășurat la Colegiul Național "Costache Negri" din Târgu Ocna în colaborare cu Protoieria Onești au realizat proiectul educațional ,,ZIUA BIBLIEI”.
Proiectul educațional ,,ZIUA BIBLIEI”, inițiat de domnul Benone-Paul Văsâi, profesor de religie ortodoxă, a fost sprijinit pentru a fi implementat în Protoieria Onești de parohiile „Sf. Ioan”, „Buna- Vestire” și „Precista” din Târgu Ocna, Centrul de Reeducare și Școlile Gimnaziale Nr. 1, 2 și 7 din Târgu Ocna alături de Școala Gimnazială Nr.1 din Slănic Moldova.
Inițiatorul proiectului, pornind de la cuvintele Mântuitorului din Evanghelia lui Matei Cap. XXIV, versetul 35, ‚,Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece”, a explicat importanța Bibliei în viața oamenilor ca izvor principal al Revelației divine dar și despre utilitatea citirii Sfintei Scripturi în această perioadă a Postului Nașterii Domnului.
Au fost evocați apoi o parte dintre tipografii bisericești mai importanți din țara noastră care au reușit să îmbogățească prin strădania lor cultura religioasă a poporului român. De asemenea domnul profesor de istorie și teolog Silviu Neicu a prezentat importanța Bibliei de la București tipărită de Șerban Cantacuzino.
Pentru că activitatea s-a desfășurat în săptămâna Educației Globale a cărei temă de anul acesta este ,,Împreună pentru pace” s-a tratat apoi și importanța păcii din punct de vedere religios pornind de la misiunea Bisericii de a se ruga pentru pacea lumii și încheind cu răsplata ,,făcătorilor de pace”. Doamna profesor psiholog Grozescu Alina, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 7 din Târgu Ocna, a explicat care este rolul păcii și al împăcării în viața omului din punct de vedere psihologic.
Tot acum o parte din elevii prezenți la proiect au organizat o frumoasă expoziție de desene pe tema păcii și a tipografilor bisericești, încântându-i pe cei prezenți cu măiestria dar și cu puritatea lucrărilor lor.
În încheiere, părintele Protoiereu Ioan Bârgăoanu, prezent la proiectul educațional, a rostit un frumos cuvânt de învățătură, susținând că este importantă citirea Sfntei Scripturi, pentru că „Biblia reprezintă biletul de trecere spre Împărăția lui Dumnezeu și răspunsul la toate problemele lumii”.
Toți participanții la proiect au primit diplome, activitatea fiind încheiată cu o rugăciune comună către Maica Domnului.