În întâmpinarea Zilei Internaționale a Mediului, sărbătorită de lumea întreagă pe data de 5 iunie, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” prin Centrul de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul”, a decis să organizeze și anul acesta ediția a-II-a a Proiectului de ecologizare ”Hârja – Colț de rai”.
Copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul”, angajații Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”; tinerii Asociației „Copiii în Sânul familiei”, voluntari ai liceelor: Colegiul Național ”Grigore Moisil”- Onești, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”- Onești, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”- Onești; voluntari ai Școlilor Gimnaziale: „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”– Onești, „Ghiță Mocanu”– Onești, „Școala nr. 2 – Oituz”, voluntari ai Asociației de Tineret Onestin din Onești și persoanele asistate social de pe raza comunei Oituz, vor inaugura proiectul prin activități specifice pe data de 5 mai 2018.
Participanții vor fi repartizați pe zile, pe parcursul a cinci săptămâni, zile în care se vor mobiliza pentru a strânge deșeurile de pe Valea Oituzului. Din datele furnizate de parteneri, sunt așteptați peste 600 de tineri si 100 de cadre didactice voluntare, ce vor fi implicați pe toată perioada derulării proiectului. Pentru a încuraja și a susține ideea de ecologizare, de respect pentru tot ce ne înconjoară, pentru aproapele nostru, am urmărit ca acest proiect să fie însoțit și de alte activități de creație : poezie, eseuri, creații plastice, toate sub motto-ul „Nouă ne pasă de natură”, lucrări ce vor fi premiate în ziua de 5 iunie 2018, la finele proiectului, în urma aprecierii lor de către o comisie de corectare. De asemenea, fiecare grup care participă, va fi invitat sa realizeze o piesă din marele puzzle care va fi afișat pe toată perioada de derulare a proiectului, creând astfel imaginea pe care dorim să o aibă natura (mediul în care trăim).
Obiectivul general al proiectului este oferirea unei educații ecologice, care își va atinge scopul atunci când copiii de astăzi și adulții de mâine vor fi convinși de necesitatea ocrotirii naturii și vor deveni factori activi în acțiunea de conciliere a omului cu natura. Proiectul oferă posibilitatea de a desfășura activități de educație ecologică prin care să cultivăm interesul și dragostea tinerilor pentru lumea înconjurătoare, pentru protejarea mediului. Totodată urmărește responsabilizarea tinerilor față de importanța protecției mediului înconjurător, conturarea deprinderilor și a atitudinilor de a prețui și respecta mediul prin comportamente civilizate, dar și sensibilizarea cetățenilor privind importanța mediului înconjurător.
Așadar, vă așteptăm și pe dumneavoastră să ne ajutați în susținerea și protejarea lumii în care trăim.
Pr. Ilarion Mâță